Konserve salçadan zehirlendiler.

Mahalleden tanıdığımız bir aile, marketten aldıkları ve son kullanma tarihi geçmemiş, kavanoz salçasından dolayı komaya girdiler. Akşam anneleri, iki çocuğuna ve kendisine makarna yapmış. 
Makarnanın üzerine de salçalı sos.
Baba evde yok. 
Aile yemeklerini yedikten bir süre sonra zehirlenme belirtileri başlıyor. 

Babaya haber verip hastaneye gidiyorlar. Son yedikleri yemek salçalı makarna olduğu için bu yemekten zehirlendiklerini anlıyorlar ama neden komalık oldukları bir türlü anlaşılamıyor.
Çocuklar ve anne hastanede komaya giriyorlar. Yaşam savaşı veriyorlar, zehirlendikleri için.
Baba hastanede esinin ve 2 çocuğunun komada olmasına dayanamıyor ve ailem ölüyor ben niye yaşıyorum diyerek eve gelip o salçalı sosu kendi de yiyor. Tabi ki kendisi de zehirlenip hastaneye kaldırıldı.
Hep okuduğumuz ama tanımadığımız insanların başına geldiği için acılarını hissedemediğimiz 3.sayfa gazete haberi gibi değil mi?
İşte tanıdığın bir ailenin başına gelince hissederek yaşıyor insan olayları, sürekli dua ediyor.
Anne, baba, bir çocuk komadan çıkabildiler ama 6 yaşındaki kız çocuğu çıkamadı. 
Kız çocuğu için geç kalınmıştı. 2 gün teşhis konulamamış, basit bir gıda zehirlenmesi zannedilmiş, sonrasında çocuk komadan çıkamayınca Çapa Tıp Fakültesine sevk edilmişti. Kan ve idrar tahlilinde çıkmayan botulismus bakterisi Çapa Tıp Fakültesinde tomoğrofi ile tespit edildi.
Hani ev konservesi nasıl yapılır yazımın sonunda yazdığım ölümcül bakteri.
Acilen panzehire ihtiyaç var dedi doktorlar. Ve tek panzehir Ankara'da bulundu. Fakat son kullanma tarihi geçtiği için bulunan tek panzehir kullanılamadı :(((
 Bunun üzerine sağlık bakanlığı aracılığıyla Frankfurt'tan acil olarak, uçak ile botulismus bakterisinin panzehiri komada yatan 6 yaşındaki kızımız için getirtildi. Laboratuvarda yapılan testlerden sonra yavaş yavaş kızımıza enjekte edildi.
Ve kızımız (bize bir ömür gibi gelen) iki gün sonra gözlerini açtı. Şu an ailesini tanımıyor. Bununla ilgili tedavi sürüyor.......İlaçların yan etkisi olduğu düşünülüyor.
Sağlık Bakanlığı ailenin evde kullandığı ve tüm aileyi ölümden döndüren salçadan numune alıp, incelemeye gönderdiler. 
Siz siz olun marketten aldığınız konservelere ve evde yaptığınız konservelere dikkat edin.
Vikipedia'nın botulismus hakkında ki yazısını okumak isterseniz
burada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top