Bebek ayakkabısı seçerken...

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren ayak gelişimi çok önemli.Yürümeye başlamadan önce bebeğinize giydireceğiniz sağlıklı bir ayakkabı;

  • Ayağa baskı yapmayacak şekilde yumuşak tabanlı, hafif ve katlanabilir olmalı,
  • Ayaktaki ağırlık taşıma noktalarını bozmamalı, 
  • Ayak kemerinin esnemesine izin vermeli,
  • Ön ayak bölümü ayak tarağının sıkıştırmamalı,
  • Hava alan malzemeden yapılmış olmalıdır.
Ülkemizde ayak kavisinin duruşundan dolayı

anneler ''benim bebeğim düz taban'' endişesine kapılırlar. Oysa bebeğin ayağının altındaki yağ dokusu, ayağa düz taban görüntüsü verir ve doğal gelişimi tamamlandıkça kaybolur. Düz tabanlık ve içe basma kusurları çok sık görülen ve 5-6 yaş civarında kendiliğinden geçen, doğal gelişiminin bir parçası durumlardır. Yani bu bir hastalık değildir, tedaviye de ihtiyaç yoktur. Bunun için satıcıların sizi ticari düşünce ve bilgisizlikle ortopedik ayakkabıya yönlendirmesine izin vermeyin. Mutlaka doktorunuza danışın. Ortopedik ayakkabılar ancak doğumsal ciddi ayak kusurlarında doktor reçetesi ile kullanılmalıdır. Maalesef bütün dünya yeni bilimsel veriler ışığında ortopedik ayakkabıdan vazgeçerken bizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor.
Ortopedik botların, tabanlıkların kullanılması sadece aile bütçesine yük getiriyor. Zaten 5-6 yaş civarı kendiliğinden geçecek bu durum için çocuğunuza ve bütçenize eziyet çektirmeyin. Bebeğinizin ortopedik değil anatomik ayakkabıya ihtiyacı var.
  • Sağlıksız ayakkabı seçimi çocuklarda yürümeyi geciktirir ve ayak sağlığını bozar.
  • Büyük numara ayakkabı asla almamalı ve ayakkabınızı aldığınız yerde mutlaka bebeğinizin ayağının ölçülmesini ve numarasının belirlenmesini sağlamalısınız.
  • Çocuğunuz size ayakkabısının sıktığını veya rahatsız ettiğini söyleyemez. Bu önemli görev anne ve babalara düşüyor. Sık sık numarasını ölçtürmeli ve ayakkabısını yenilemelisiniz. 
Büyüme çağında ki kızıma her 3-4 ayda bir ayakkabı almak zorunda kalıyoruz.
Ayakkabısının küçüldüğünü anlamak benim için zor. Ben de sık sık ayak numarasını ayakkabıcıda ölçtürüyorum ve değişim zamanının gelip gelmediğini öğreniyorum. Biz Pediped marka ayakkabı kullanıyoruz. Çok da memnunuz. Ara sıra spor markalarının ayakkabılarını da giydiriyorum. Onlardan da memnunum.
Sizler de anatomik özelliklere sahip bir çok ayakkabı bulabilirsiniz. Pahalı olması gerekmez. Yumuşak, esnek ve hava alan ayakkabı olduktan sonra ucuz ayakkabılar da bu görevi rahatlıkla yerine getirir.
  • Bırakın evde çocuklarınız yalın ayak dolaşsın.
  • En sağlıklı ayak gelişimi çıplak ayak ile yürüyen çocuklarda görülüyor. 
  • Çıplak ayakla yürüdüklerinde yerin basıncını doğru olarak hissettikleri için ayak kasları ve kemikleri doğal sürecinde sağlıklı gelişiyor.
  • Yazın ise mümkünse bol bol kumda çıplak ayak yürütün.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece çocuğunuzun ayak sağlığı yerinde olacaktır.
Yeni öğrendiğim bir diğer ama çok önemli bilgi ise BALE eğitimi hakkında. Özellikle kız çocuk anneleri, çocuklarının bale eğitimi almalarını çok arzu ederler. Kızımın okulunda ki spor hocası bale eğitimine 8 yaşından önce başlamanın ayak sağlığı ve sonrasında da omirilige kadar uzanan bir sağlık problemlerine sebep olabileceğini anlattı. 
Sürekli parmak ucunda egzersiz yaptıkları için çocukların ayak kemikleri zarar görüyormuş. Bu nedenle 8 yaşından önce BALE eğitimine hayır demeli ve çevremizi bilinçlendirmeliyiz.
Pediped ayakkabılarından çok memnun kaldığım belirtmeden geçemeyeceğim.
Sevgilerimle....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top