Çalışan anne

Son yıllardaki toplum değişimlerinden en çok aile kavramı etkilenmiştir. Eskiden yüzyıllar ile ölçülen farklar, sonraları nesillere, şimdi ise kuşaklara inmiş durumdadır. Eski değerler yerlerini yeni değerlere bırakırken büyük aile yerini hızla çekirdek aileye bırakmıştır.

Evlilikler azalmış, evli çiftler çocuk yapmaktan kaçınmaya başlamıştır. Çekirdek ailenin de altında, çocuksuz aile, ayrı anne-baba veya evlilik dışı çocuk gibi yeni aile biçimleri ortaya çıkmaya başlamıştır. Hem çocuk, hem de kariyer yapmak durumundaki, yani ev işleri ve çocuk bakımının getirdiği yüklerin üzerine bir de çalışma hayatının getirdiği yükler ile başa çıkmak zorunda kalan kadınlarda, ev kadınlarına göre psikolojik belirtilerin daha fazla olması beklenebilir. Ancak ülkemizde ve değişik ülkelerde yapılan araştırmalar bunun tam tersini göstermektedir. Çalışmayan kadınlarda depresif belirtiler ve psikolojik stres daha fazladır. Yine çalışan evli kadınlarda; evlilik uyumunun ev kadınlarından daha iyi olduğu gözlenmektedir. Ev kadını aldığı yükü çevresine anlatmakta güçlük çekmekte, para kazanan eşe karşı, yaptıklarını pazarlayamamaktadır. Ruh sağlığını belki de en çok etkileyen de bu durum olmakta, yükü hafife alınan kadın daha kolay çökkünlüğe uğramaktadır. Eşinin çalışmasını istemeyen koca, aslında eşine hiç de iyilik yapmamakta,

onu ev içinde alınacak birçok karardan uzak tutmakta, kendisine bağımlı kılmakta, adeta depresyonunu ağırlaştırmaktadır. İnsanın işlevselliğinin azalması, kendini işe yarar görmemesi bunaltı bozukluklarını, gelecek ile ilgili endişelerini artıracaktır.
Para kazanan, gündemin içinde yer alan, her konuda söyleyecek sözleri bulunan kadının kendine olan özgüveni ve beğenisi etkilenmeyeceğinden kaygıları da elbette daha az olacaktır.
Kadının hastanede, büroda, fabrikada, mecliste, mahkemede, direksiyonda hatta kışlada varlığı ortamı son derece olumlu etkileyecek, çevreye çeki düzen verdirecektir.
Nasıl ki spor yapmak bedenimizi sağlıklı ve zinde tutmak için bir ihtiyaçsa, çalışmak da ruhumuzu sağlıklı tutmak için bir gerekliliktir. Unutmayalım, ülkemiz dünyada yerini modern ve çağdaş bir ülke olarak kadını ve erkeği ile beraber alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top