Yeşil zeytin nasıl kurulur ?

Sevgili Kuzenim Gülden blog yazmayı bıraktı. Devam etseydi aslında herkesin hayranlıkla yediği tarifleri bizimle paylaşmış olacaktı. Ama kendisi ikinci bebeğini bekliyor ve çok meşgul :)
Ben de onun yeşil zeytin tarifini sizler ile paylaşıyorum. Herkes öğrensin. Gizli saklı kalmasın bu bilgi :)

Zeytin kurmak için ideal ay Eylül. Önce pazardan gidip güzel yeşil zeytin aradık bulduk. Eve getirdikten sonra 3-4 saat suyun içinde kalması gerektiğinden (daha güzel kırılması için) zeytinleri önce suda beklettik sonra elimize eldivenlerimizi geçirip taşla kırma yöntemi olarak bilinen yöntemi kullandık.

Taşla Kırma yöntemi: Büyük bir naylon poşeti sert zemine serin. Üzerine kesme tahtanızı koyun. Sahil kentinde yaşayanlar deniz kenarında bulabilecekleri büyük bir taşı (Genelde Akdeniz ve Ege Bölgesinde bununla yapılır ) bulamayanlar ise kalın bir su bardağının altını kullanabilirsiniz. Su bardağı eli yoruyor, bilginize.  Yaratıcılığınızı kullanın bulun sert bir şey işte :)
Kesme tahtasının üzerine yeşil zeytini koyuyorsunuz ve taş ile üzerine vurup çatlamasını sağlıyorsunuz. İlk denemenizde zeytinin ezilme ihtimali yüksek ama alıştıkça çıt çıt sesi çıkacak ve bir vuruşta zeytin çatlayacak.

Bu yöntemle çatlayan yeşil zeytinleri 5 lt'lik cam şişelere doldurduk ve su ilave edip kapaklarını kapattık.
Yaklaşık 8-10 gün suyunu düzenli süzüp, suyunu yeniledik.
Zeytinin tatlandığına kanaat getirdiğimizde, zeytinlerin suyunu süzdük. 
Diğer tarafta bir kaba su koyup içine kaya tuzunu ekledik. Bu yöntemi yumurta kullanarak yaptık. Aslında annelerimiz iyi biliyor ama benim gibi bu işi ilk defa yapacaklara anlatayım. Suyun içine yumurtayı bir terazi mantığıyla koyuyoruz şöyle ki; suya ne kadar tuz koyarsak yumurtanın yukarı çıkması o kadar artıyor. Yumurta suyun yüzünde yükseldiğinde tuzu kafi geldiği anlamına geliyor. Daha sonra bu suya 3-4 limon sıktık ve yarım çay bardağı zeytinyağı koyduk ve bu şekilde suyu şişelere ağzına kadar doldurduk. Su bittikçe işlemi tekrar yaptık. Bu sene kız kardeşime, anneme ve kendime 30 kg zeytin kurdum. Şimdi kendi emeğimle yaptığım zeytini sadece kahvaltılarda değil akşam yemeklerinde dahi yiyoruz. Herkese Tavsiye ederim....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top