Aşure nasıl yapılır?

Resim habergo.com'dan alınmıştır.
Bu yazıyı daha önce yazmıştım ama şimdi tekrar yayınlamanın tam zamanı.
 Durup dururken canım aşure çekti. Daha yapma zamanına da çok var. Mutfak çekmecemde duran buruş buruş olmuş tarif notlarımı aldım. Ve aşureyi nasıl yaptığımı tekrar hatırladım. Okuduktan sonra Aşure yapımını zamanı gelince yapma kararını alarak erteledim.


Ama üşenmeyip şimdi yapacak olanlar varsa benim aşure tarifim işte burada.
Nefis bir aşure olduğunu söyleyebilirim. Fotoğrafım şu an yok ama yaptığımda orjinal resim ekleyeceğim. 
Şimdilik bununla idare edin :)

Malzemeler:
1 çay bardağı Nohut
1 çay bardağı Buğday
1 çay bardağı Fasulye.
1 kahve fincanı izmir üzümü.
Bunlar ayrı ayrı bir gece önceden ıslatılacak.
1 limon ve 1 portakal kabuğunu rendeleyip hazırlayın. 
1 kahve fincanı (7-8 adet kayısı)
4-5 adet incir,
1 çay bardağı kuşüzümü,
1 çay bardağı antep fıstık,
1 çay bardağı pirinç,
1 elmayı soyun ve kare kare doğrayın.
1 portakalı da kabuğuyla beraber kare kare doğrayın,
2-3 adet kabuk tarçın
2.5 su bardağı toz şeker.

Süsleme için:
Ceviz, fındık, üzüm, nar taneleri, toz tarçın

Yapılışı:  
Öncelikle asla aşure tenceresinin kapağını kapatmayın. Aşure taşabilir bu nedenle ağzı açık pişmelidir.
Buğdayı 2 saat düdüklü tencerede ara ara dibi tutmaması için kontrol ederek iyice pişene kadar haşlayın. Buğday suyu çabuk çeker.
Diğer tencere de ise nohut ve fasulyeyi az diri kalacak şekilde haşlayın.
Haşlanıp iyice pişen buğdayın üzerine pirinci ekleyin. 
Haşlanmış nohut ve fasulyeyi de ekleyip karıştırın. Pişmeye devam ederken kabuk tarçınları koyun.
Üzümü de ekledikten sonra kaynamaya bırakın. Yaklaşık 20 dakika pişmesi yeterli.
Kaynadıkça suyunu çekecektir. Ara ara sıcak su ekleyebilirsiniz.
Şekeri en son ekleyin ve şeker eridikten sonra, hazırladığınız meyveleri ve rendelenmiş meyve kabuklarını ekleyin. Meyveler biraz diriliğini kaybedince (5 dakika kadar) ocağın altını kapatın. 
Portakal aşurenize muhteşem bir tat verecektir. Çok beğeneceksiniz.
Aşurenizi kaselere boşaltıp üzerini süsleyin. 
Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. ne güzel bir yemektir bu
    kağı kapı dağıtılır..
    evler apartmanlar kokar aşure ile
    kapıyı açarsın koşun elinde aşure ile selamlar seni boş göndermezsin
    işte mutluluğun bir tarifide budur

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top