Güveçte, dil peynirli, nefis karides tarifi.


Karides sever misiniz? Ben çok severim. Evde sık sık pişirmesem de balıkçıya gittiğimde mutlaka afiyetle yerim. Eski yazımda gittiğimiz balıkçıdan ve nefis lezzetlerinden bahsetmiştim. İsteyenler tekrar buradan okuyabilirler.
Evde karides yapmak isteyenler için size, güzel arkadaşım, şarap gibi kadın Nur'dan aldığım bir tarifim var. Kendisi yıllarca Avustralya da yaşadığı için karidesi nefis yapıyor. Siz de denerseniz parmaklarınızı yiyeceksiniz benden söylemesi. Nur'cuğum oralarda küçük olanlara karides değil "shrimp" dendiğini de söyledi. Benim bildiğim bir küçük karides, bir de Jumbo karides var:)



Güveçte dil peynirli nefis karides için gerekli olanlar;

500 gr.Temizlenmiş karides
1 küçük soğan
3-4 adet domates
3-4 adet sivri biber
3-4 diş sarımsak
4-5 tane defne yaprağı
400 gr kadar dil peyniri
10 tane top karabiber
Tuz
1 kahve fincanı sirke

Önce küçük karidesleri defne yaprağı, biraz sirke, karabiber taneleri ve tuz olan suya atıp hemen rengi döner dönmez çıkaralım. 4 dakika kadar yeterli.
Çok haşlamayın sertleşir ve tadı gider.
Haşlanmış karideslerin önce kafasını kopartın. Sonra gövdesindeki kabukları ayıklayın ve en son da ayaklarında ki kabuğu temizleyin. Çok kolay temizlenecektir. 

Ama karidesleriniz Jumbo boy ise kaynatmadan önce temizlemelisiniz.
Kabuklarını çıkardıktan sonra, sırtına bıçak ile yarım ay şeklinde kesik atın. Karidesin bütün organları sırtındadır. Bu nedenle sırt kısmında bulunan bağırsağını çıkarmanız gerekir. 
Küçük karideste bağırsak çıkarma işlemine gerek yoktur.
Temizledikten sonra küçük karideslere yaptığımız aynı işlemi yapacağız ve kaynayan suda rengi dönene kadar tutacağız.

Ayrı bir tencerede iki yemek kaşığı zeytinyağı ile ince ince doğradığınız soğanları ve sivri biberleri hafif soteleyin. Üzerine sarımsakları ekleyin, sarımsakların kokusu çıkınca, küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin.
İçine tuz, karabiber ve isteğe göre kırmızı pul biber ekleyip hafif pişirin. Pişmeye yakın 3-4 parmak dilimi kadar dil peynirini küp küp doğrayıp ekleyelim.
Dil peynirler eridikten sonra karidesleri içine atın. Karidesleri içine atıp çevirdikten sonra hemen ocağın altını kapatabilirsiniz.
Karides ve sebzeli karışımı güvece boşaltıp, üzerini rendelenmiş dil peyniri ile kaplayın. Dil peyniri üzerine tatlı paprika serpebilirsiniz.
200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve afiyetle yiyin:) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top