Toz akarı alerjisi için neler yapabiliriz?

Defne'nin süt alerjisi olduğunu ve keçi sütü ile beslendiğini takipçilerim biliyorlar. 6 yaşına gelmek üzere ama 3 yaşında geçer dedikleri süt alerjisi, hala devam ediyor. Keçi sütüne devam yani...

Bitmek bilmeyen, özellikle gece yoğunlaşan öksürük ve burun akıntısı ile başlayan belirtiler sonrasında şimdi de toz akarı alerjisi çıktı başımıza. Doktorunun söylediğine göre alerjiler genelde dönüşürmüş. Defne'nin alerjileride ev tozu alerjisine dönüşmeye başlamış.
"Toz akarı" nedir ilk önce onu araştırdım ve resimlerde gördüğünüz sevimli yaratıklar çıktı karşıma:)

İnsanda alerjiye sebep olan, bu canlının dışkılarıymış. Böylelikle bugüne kadar ev akarı dediğimiz şeyin, yalnız mikroskop ile bakıldığında görülebilen, cildimizden dökülen atıklar ile beslenen, nemli ortamlara bayılan ve dışkılayan bir canlı olduğunu öğrenmiş oldum. Nedense ben, ev akarı denilince, cansız bir şeyler aklıma gelir ve önemsemezdim.
Öğrendiklerim ışığında; Defne'yi bu sevimli toz akarlarından ve dışkılarından koruyabilmek için evde önlemler almaya başladık.
Neler mi yaptık?
Öncelikle odasını değiştirdik. Kitapları, oyuncakları ve yatak takımı aynı odadaydı. 
Kullanılmayan küçük odamızı, uyku odası yaptık ve sadece yatak takımını taşıyarak kitaplar, oyuncaklar ve halıdan uzak bir uyku ortamı sağladık. Eski odası da sadece oyun odası olarak kalmış oldu.
Salondaki de dahil olmak üzere tüm halılar kaldırıldık. Yaz mevsimi yaklaştığı için şimdilik sorun yok ama kışın ne yapacağız bilmiyorum.
Defne'nin doktoru, "toz akarları sadece 60 derece sıcaklıkta ve makinada yıkandığında ölürler" bu nedenle pamuklu ve 60 derecede yıkanabilen kilim kullanabileceğimizi söyledi.
Kalın ve tül perdeler haftada bir yıkanırsa sorun olmazmış. Fakat katlanabilen ve sadece silinen stor perdelerin kullanımını asla önermedi.
Kesinlikle yün veya pamuklu yatak, yastık ve yorgan kullanmamamız gerektiğini de öğrendik.
Toz akarları bakteri olmadığı için, anti bakteriyel ürün yerine anti alerjik ürünler almalıymışız.
Toz akarları ve dışkılarına en maruz kalınan yer yatağı olduğu için yattığı yatak, yastık ve yorgan antialerjik olmalı ve özel satılan alerji kılıflar geçirilmeliymiş.
İnternette uzun araştırmalarım sonucunda yatağa, yorgana ve yastığa geçirilebilen fermuarlı alerji kılıfları buldum. İçim rahatladı.
Odasının her gün süpürülüp, silinmesi ve havalandırılması da en önemli önlemlerden biri.
Polenlerin en yoğun olduğu saatler, sabah ve akşam saatleri olduğu için odasının havalandırmasını sabah erken veya akşam geç saatlerde yapmamalıymışız.
Su ile çalışan elektrik süpürgesini kesinlikle tavsiye etmediğini, bunun yerine hepa filtreli ve toz torbalı elektrik süpürgesi tavsiye ettiğini söyledi. Neyse ki süpürgem hepa filtreli ve güzel bir süpürge.
Yine kesinlikle battaniye kullanılmamalı, bunun yerine çok gerekli ise polar kullanılmalı ve sık sık yıkanmalıymış.
Evde zaten sigara içilmiyor ama evinde sigara içenler varsa hemen son vermeleri gerekiyormuş.
Defne'nin tüm tüylü ayıcıkları ve oyuncakları poşete doldurulup ihtiyacı olan çocuklar kullanabilsinler diye gönderildi.
Şimdilik bu önlemleri yaparak "toz akarı" denilen canlılar ile mücadele etmeye başladık. 
Bakalım zaman ne gösterecek:)
Hepimize sağlık dolu günler olsun...
Not:Görseller internetten alınmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top