Bebek banyosu

bebek-banyosu-nasil-olur-

Güzel kızım doğduktan sonra beni en endişelendiren konulardan biri de ilk bebek-banyosunun nasıl olacağı idi. Şimdi o günleri düşününce gülümsemeden edemiyorum. İlk bebek banyosunu babası ve ben yaptırmaya karar vermiştik. Bu bizim ilk deneyimimiz olacaktı. Soğukkanlı olursak yapabilirdik. O an öyle düşünüyorduk. Fakat ilk banyosu bizim için panik dolu dakikalar içinde geçmişti. Defne ağlamaya başlar başlamaz babası

paniklemişti. ''Kızım ağlıyor, yanlış yapıyoruz '' diye söylenerek banyosunu yarım bırakıp hemen bornozuna sarmıştı. Bense '' ağlayacak tabi, panik yapma lütfen diyerek'' peşinden koşturuyordum :)) O bir şeylerin yanlış gittiğini, bense ağlamasının normal olduğunu birbirimize bağırarak anlatmakla meşguldük. Babası kızının ağlamasına dayanamıyordu. Eşimle kısa süren bir tartışmanın sonrasında bebek banyosuna devam etmiştik. Şimdi gülerek hatırladığım o dakikalar aslında endişe dolu dakikalarımdı. İlk bebek banyosunu yaptırdıktan sonra kocaman bir ohhhh çekmiştik. Sonraki bebek banyolarında daha deneyim kazandığımız için banyosu daha kolay oldu. Yaz bebeği olduğu için her gün yıkıyorduk. Kış mevsimi geldiğinde ise gün aşırı yıkamaya devam ettik. Kızımı, yaklaşık bir yaşına kadar babası ile yıkadık. Tek başıma yıkama cesaretini pek kendimde bulamadım diyebilirim. 
Bebeğinizi banyo yaptırmaya başlamadan önce müzik setine bebeğinizi ve sizi :) rahatlatacak bir cd koyun. Bebekler sizin endişelerinizi, paniğinizi hissederler. Siz sakin olursanız oda sakin olacaktır. Elbette ağlayacaktır. İlk zamanlar ağlamadan bebek banyosu gerçekleştirmek pek mümkün olmayacaktır. Özellikle saçlarını yıkarken :)) Bu durumda hızlı hareket etmeli ve panik yapmadan bebek banyosunu bitirmelisiniz. Bebeğinizin saçlarını yıkamayı en sona bırakırsanız işiniz daha kolay olur. Ve daha huzurlu bir banyo saati geçirirsiniz.
  •  Banyo yaptıracağınız odanın sıcaklığını 24-25 dereceye ayarlayın.
  •  Banyo suyu sıcaklığını dirseğiniz ile veya bileğinizin iç tarafı ile ölçebilirsiniz. Dirseğinizi veya bilek içini yakmıyorsa sıcaklık iyi demektir. Ama en doğru yöntem bir banyo derecesi alıp suyun sıcaklığını ölçmektir. 37 derece ideal banyo suyu sıcaklığıdır. Kızıma Joker mağazasından aldığımız küvetinin içinde sabit bir derece vardı. Suyun sıcaklığını görebiliyorduk. Zaman içinde dereceye bile gerek kalmadan bebeğinizin banyo suyunun sıcaklığının nasıl olduğunu elinizle anlayabileceksiniz.
  • Bebeğinizi banyo yaptırırken ne olursa olsun asla yalnız bırakmamalısınız. Küçük bebekler için 2 cm su bile boğulma tehlikesine neden olur. 
  • Bebek banyosuna başlamadan önce küvetini, sabununu, yıkama süngerini, şampuanını, havlusunu, bebek bezini, giysilerini hazırlamalısınız.
  • Alt bezini çıkarmalı ve temizliğini yaptıktan sonra banyoya başlamalısınız.
  • Asla aç veya tok karnına bebeğinizi yıkamamalısınız. Tok karnına yıkamak Reflüye sebep olabilir . Bu da yediği yiyeceklerin geri gelmesine, hatta akciğerine kaçmasına sebep olabilir. Daha ciddi sorunlara sebep olmamak için buna çok dikkat etmelisiniz. Yemekten 1 saat sonra yıkamak ideal olanıdır.
  • Bebeğinizin banyosuna önce vücudunu sabunlu doğal sünger ile yıkamayla başlamalı sonrada su ile durulamalısınız. Bebeğinizi bir gün sabunlu su ile diğer gün ise sadece su ile yıkamanız yeterli olacaktır. Her gün sabun kullanmanıza gerek yok. İlk günler organik şampuanlar kullanın. Şampuan ve sabunlar bittikten sonra ise Sebamed ile devam edebilirsiniz. Ben Sebamed’den çok memnun kaldım. Tavsiye de ederim.
  • Küvet banyosu yaptıracağınız zaman bebeğinizi yıkamaya vücudundan başlayıp en son başını yıkamak bebek açısından en sağlıklısıdır. Başı ıslanan bebek vücudu yıkanırken başından üşüyebilir o nedenle başını en son yıkamalısınız
Bebeğinizi; küvetinin üzerine takılmak için hazırlanmış filelerden alıp file üzerinde de yıkayabilirsiniz. Bunu kullanan anneler memnun olduklarını belirtiyorlar fakat uzmanlar bebeğin su ile temasının onu daha rahatlattığını ve bu nedenle de banyo sırasında bebeğin vücudunun su ile temasta olmasının onun için daha faydalı olduğunu söylüyorlar. Suyla temas halinde olmaları bebeklere, anne karnındaki suyun içinde güvende oldukları günleri hatırlatıyor :) Vücut temizliği bittikten sonra son olarak başını sabun ve su ile yıkayıp havluya sarıp banyosunu bitirebilirsiniz. Yumuşak temaslarla bebeğinizin cildini kurulayın. Bebeğinizin cildi için aslında hiçbir kozmetik malzemesi kullanmanıza gerek yok. Pazarlama taktikleri ile satılan kozmetikleri boş verin. En doğal yöntem saf sızma zeytinyağıdır. E vitamini açısından zengin olan saf zeytinyağını elinize dökün. Ellerinizi ovuşturun ve masaj yaparak zeytinyağını bebeğinizin cildine yedirin. Emin olun en doğalı ve sağlıklısı bu. Bebeğinizin cildinin yumuşacık misler gibi olduğunu göreceksiniz.
Saç kurutma makinasının yaydığı radyasyon değeri çok yüksek.O nedenle biz şu an bile zorunda kalmadıkça saç kurutma makinası kullanmıyoruz. Evimiz sıcak olduğu için havlu ile suyunu alıp kendi kendine kurumasını bekliyoruz. Ama yatmadan en az 3 saat önce saçları kurumuş olmalıdır. Yoksa ıslak saç ile yatması üst solunum yolları enfeksiyonları  için kaçınılmaz olacaktır. Bebekken bebek fırçası ile biraz daha saçları uzayınca ise bebek tarağı ile saçlarını tarayabilirsiniz.
Bebeğinizin ilk günleri banyosunu yaptırırken yalnızsanız biraz zorlanacaksınız ama kısa zamanda alışacak ve bebeğe daha hakim olacaksınız. UNUTMAYIN hiç bir anne bunu ilk andan itibaren bilmiyordu. Hepsi deneyimleyerek öğrendi. Siz de öğreneceksiniz. Siz sadece kendinize güvenin, sakin olun ve bebeğinizi gözlemleyerek hareket edin.
GÖBEĞİ DÜŞENE KADAR SİLEREK TEMİZLEME…..
Bebeğiniz doğduktan sonra, vücut temizliğini göbeği düşene kadar silerek yapmalısınız. Göbeği düştükten 1 gün sonra ise rahatlıkla yıkayabilirsiniz.
Göbeği düşmeden önce silerek temizlemek için bütün malzemeleri yanınızda bulundurun. Bebeğinizi havlu serilmiş alt değişim minderinin üzerine yatırın. Vücudunu havlu ile hafif sarın. Bezini çıkartmayın. Önce yüzünü temizlemekle işe başlayın.   Bu işlem için ılık suya bastırdığınız pamukları veya tülbent kullanabilirsiniz. Yavaşça bebeğinizin yüzünü silin. Gözlerini silmek için serum fizyolojik su kullanmalısınız. Serum fizyolojik su ile ıslattığınız tülbentle gözler kapalı halde iken içten dışa doğru silin.  Yüzünün temizliği bittikten sonra, vücudunu temizlemek için ise sardığınız havluyu gevşetin ve bebek sabunu ile ıslattığınız yumuşak doğal bebek süngeri ile vücudunun üst kısmını silin. Hemen peşinden de temiz ılık su ile ıslattığınız ikinci bir bez ile durulayarak silin. Göbek bağını ıslatmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Vücudunun üst kısmının silinme işlemi bittikten sonra alt tarafa geçin. Bu arada üst kısmı havlu ile gevşek tekrar sarın. Bebeğin bezini çıkarın alt temizliğini bitirin. Bitirdikten sonra bacaklarını da aynı şekilde önce sabunlu sünger ile sonrada ılık su ile ıslatılmış bez ile silin. İsterseniz bebeğinizin başını yüzüne su gelmeyecek şekilde ıslatarak yıkayabilirsiniz.  İsterseniz de aynı yöntemle silebilirsiniz. 1-15 gün içinde göbek bağı düşeceğinden bebeği bütün olarak yıkamayı da bekleyebilirsiniz. Ben güzel kızımın temizliğini sadece silerek yapmış ve göbek bağı düştükten sonra yıkamıştım. Göbek bağı da ancak 14.gün düşmüştü. Silme işlemi bittikten sonra zeytinyağı ile masajını yapabilirsiniz.
Göbek bağını yüzde 70'lik alkol ile hafifçe silin, kuruduktan sonra da bebeğinizi giydirebilirsiniz. Sevgi ile kalın....
Huzur ve sıhhat dolu keyifli bebek-banyoları diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top