Yürüteç hakkında

Bugün kızımın okulunda veli toplantısına katıldım. Yeni öğrendiğim bilgilerden biri de yürüteçin bebek sağlığı açısından ne kadar zararlı olduğuna dair nottu. Spor hocasından ve doktorumuzdan bu konuda öğrendiklerimi size aktarayım;

  • Bebek yürüteçte sürekli ayak parmaklarının ucuna basıyor.
  • Bu da bacağın arka kaslarının gelişmesine ön kasların ise zayıf kalmasına neden oluyor.
  • Arka taraftaki kaslar kısa kalabiliyor. 
  • Bu nedenle sağlıklı ayak gelişimi mümkün olamıyor.
  • Ayakta şekil bozukluğu oluşuyor.
  • Bebek henüz dik duramadığı için yürüteçe koyduğunuzda vücudu aşağıya doğru bir ağırlık verecektir. Bu da ilerde omurilik eğriliklerine sebep olabilmektedir.
  • Her yere ulaşabildiği için ev kazalarına çok açık oluyor. Uzandığı her yerden örtüleri üzerindekilerle birlikte aşağı çekebilir..
  • Rahatlıkla ilerleyebildiği için ulaşmaması gereken malzemelere, sıcak suya, elektriğe ulaşır ve kendine zarar verebilir.
  • Anneler ''bebeğim nasıl olsa yürüteç içinde'' diye düşündüklerinden daha rahat hareket ederler. Ve en sık yürüteç kazaları çocukların ebeveynleri ile birlikteyken olur. ''Anne de nasıl oldu anlamadım'' der.
  • Yapılan araştırmalar çocuk kazalarında yürüteçin çok önemli bir paya sahip olduğunu ve de yürüteçin devrilmesi sonucu kafa travması geçirmesine sebep olduğunu açıkça göstermektedir.

Ben doktorumuz onaylamadığı için yürüteç almamıştım. Özellikle erkek çocukları için çok zararlı olduğuna dair duyumlarım vardı. Yeni bilimsel araştırmalar ışığında yürüteçin yararlı değil aksine bebeğin yürümesini engelleyici ve geciktirici olduğu açıkça kanıtlanmıştır. Bu veriler ışığında lütfen yürüteç almayın.
Anneler de haklı. Bir soluklanmak istiyorlar ve yürüteç onlar için kurtarıcı oluyor. Çocuklarını yürütece koyup işlerini yapıyorlar. 7-8 aylıktan küçük bebekleriniz için yere bir çarşaf serin,etrafına da yastıklardan çit yapın ve bebeğinizi gözleminiz altında oraya bırakın. Bırakın bebeğiniz kendini keşfetsin. Güven duygusu oluşsun. Kendi kendine çabalasın dursun.
Ben kızıma yürüteç değil ama 7-8 aylık olduktan sonra resimde gördüğünüz eğlenceli oyun masasını almıştım ve onun içine koyuyordum. Çok da eğlenceli idi. Yürütmesi mümkün de değildi. Böyle bir oyuncak kullanabilirsiniz.
Ayrıca farklı markalar altında satılan '' ilk arabam'' denilen oyuncak arabalardan alabilirsiniz. Bu arabadan destek alarak itebiliyor ve ilerleyebiliyor. Yürümesine yardımcı. Ayrıca 3 yaşına kadar da kullanılabiliyor. Yaşına uygun parçaları takıp, her yaşında kullanabileceği oyuncağa dönüşüyor..
Ama yine de uzun süreli çocuklarınızı bunların içinde bulundurmamalısınız. Kızım 10.5 aylıkken yürüyordu. Çarşaf serilmiş halı üzerinde oyuncakları ile çok oyalandı. Fazla emeklemedi. Emeklemeden yürümeye geçti bile diyebilirim.

Kullandığım diğer  kurtarıcım ise oyun parkı idi. Bunun içine güvenle bırakıyordum. Zemin bana göre biraz sert olduğu için içine kalın bir bebek yorganı sermiştim. Ve bebeği içine bırakıp işlerimi yapabiliyordum. Bebek de içinde çok mutlu ve güvendeydi. Kızım ilk tırmanma hareketlerini bu parkın içindeki halkalara tutunarak yaptı.
Bütün bunların kullanım süresi her şeyde olduğu gibi kısa süreli. Ama çocuğun motor becerilerinin gelişmesine çok faydalı

Lütfen kendi rahatlığımız için kullandığımıza inandığım yürüteçleri evimize sokmayalım ,çocuklarımızı da riske atmayalım.Ve son olarak bilgilerimizi diğer annelerle paylaşalım. Eskinin doğruları, günümüzdeki bilgiler çerçevesinde çok yanlış olabiliyor. Bunu hep hatırlayalım.
Sevgi ile kalın.....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top