Çocuğunuz ve müzik

Kızıma daha anne karnındayken müzik dinlettiğimi beni takip edenler biliyor. Kızım halen müzik dinleyerek uyuyor. Artık kendi cd'sini seçip kendisi cd çalara takıp açabiliyor.

Evet çocuklarımıza klasik müzik dinletelim ama yetişkinler için hazırlanmış klasik müzik cd'lerini değil.Özellikle bahsetmek istediğim sanatçı Raimond Lap. Platin plak ödüllerine sahip. Özellikle bebekler için müzik yapıyor. Mutlaka anneler tarafından keşfedilmeli. Onun cd'lerini dinlemek muhteşem keyifli. Onun müzikleri bebek ve çocukların kulak algısına özel yapılmış. Doğa sesleri müziğe eklenmiş. Daha yavaş ritimli. Ülkemizde On müzik tarafından yayınlanıyor.  
ON MÜZİK sitesine girdiginizde cd'lerin demolarını dinleyebiliyorsunuz.  Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka alınıp çocuklara dinletilmeli. 
Neden Bebek Müziği? Bebeklere gösterilen bütün o aşırı ilgiyi bir düşünün. En iyi çocuk bezi, en iyi yürüteç, en iyi kıyafet ve emziğin en iyisi. O “bizim bebeğimiz” ise en iyisini seçeriz.

Acaba bir şeyi gözden kaçırıyor muyuz? Anne-babanın ilgi yada bilgi eksikliği çocukta keşfedilmemiş alanlar bırakır mı? Peki ya müzik? Klasik Müzikle modern tarzı sentezleyerek, bebek vokalleri ile bebek müziği yapan Hollandalı besteci Raimond Lap’a göre “Müziğe verilen önem gerçek değerinin altındadır”. “Bebek müziği çocuklara entelektüel avantaj sağlar .” Müzik eğitimi doğumdan üç ay önce başlar yıllarca devam eder. Yapılan araştırmalar, bebeğin beyninin bir süngere benzediğini gösterir. Beyin bilgi ve etraftaki sesleri çeker. Bir çeşit kayıt cihazı gibidir. Her şey kaydedilir ve yıllar sonra çalar
BEBEK MÜZİĞİNİN FAYDALARI

1- Zihinsel gelişime etkisi; Yapılan araştırmalar, çocuk beyninin gelişiminde özellikle ilk yıllar, müziğin çok önemli bir etken olduğunu ortaya koymuştur.
2- Duygusal gelişime etkisi; Anne karnından itibaren müzik dinleyen bebekler hırçın hareketler yerine daha uyumlu davranış sergilerler. Huzurlu büyüyen bebek için bu ilerleyen yıllarda büyük bir avantajdır.
3- Fiziksel gelişime etkisi; Müzik dinleyen bebekler bazı şarkılarda hareketlenirler. Büyüdükçe bu hareketlilik el çırpmaya, oynamaya, dans etmeye dönüşür. Dolayısıyla bu hareketlilik bebeğin küçük kas, büyük kas gelişimini sağlar.
4- Sosyal gelişime etkisi; Müzik dinleyen bebekler, melodi, armoni, ritim gibi müziğin en önemli unsurlarını öğrenirler. Bu da ilerleyen yaşlarda onlara mükemmel bir avantaj sağlar.
5- Müziğin matematik zekası gelişimine etkisi vardır.
6- Müziğin kulak ve dil gelişimine etkisi vardır.
7- Zihinsel gelişimin % 85’ i 8 yaşına kadar, Beyin gelişiminin % 80’ i 3 yaşına kadar tamamlanır. Zeka gelişimini ve beyin gelişimini ilk aylar beslenmeden sonra olumlu etkileyen ilk faktör müziktir.
8- Bilim Adamları, prematüre doğan bebekler üzerinde inceleme yaparak Klasik Müziğin iştahı açtığı belirlediler ve Klasik Müzik dinleyen bebeklerin daha çabuk büyüdüğünü ve yaşamlarının ilk stresten daha hızlı arındığını kaydettiler. Ayrıca Klasik Müzik çalındığında bebeklerin kalp atışları düzen girdiği ve nefes alıp vermelerinin kolaylaştığı tespit edildi.

BESTECİ RAIMOND LAP’IN MÜZİĞİNDE DAHA DA FAZLASI VARDIR

Besteci Raimond Lap Kimdir: Hollandalı besteci Raimond LAP 6 yıl konservatuar eğitiminden sonra bestecilik ve aranjör çalışması yaptı. En iyi beste ödülü kazandı. Yıllarca film müzikleri, reklam müzikleri hazırladı. Radyo ve TV’ lere besteler verdi. Raimond Lap 1990 yılında bebekler için müzik yapmaya başladı. Klasik Müziği ve Modern tarzı sentez yaparak, kendine özgü bir müzik yarattı. Amacı bebeklerin hassas kulaklarına uygun bir şekilde, bebeğin entelektüel ve müziksel gelişmesini sağlamak için beynin uyarılmasını gerçekleştirmekti. Aslında Raimond Lap, bu müziği ilk çocuğu için yaptı. Olumlu etkiler üzerine, etrafındaki 50 bebek üzerinde bu gelişimi izledi. 50 aileden gelen çok olumlu tepkiler üzerine bu özel müziği geliştirdi. Besteci yaptığı bu özel müzikle 2 Altın 2 Platin Plak ödülü aldı. 60 ülkede milyonlarca bebek Raimond LAP’ ın müziği ile büyüyor ve bu müziğin olağan üstü avantajlarından faydalanıyor.

Raimond LAP’ ın müziği;

1- Bebeklerin hassas kulaklarına uygun hazırlanmıştır. Bu özel müzik sadece eğlence için değil, öğrenmek ve gelişmek için kullanılıyor.
2- Bebekle iletişim kuran dünyadaki ilk müzik türüdür. Bebeğin kurduğu iletişimi hemen fark edersiniz. Hatta doğumdan üç ay önce bile. Örneğin anne karnında daha aktif hareket eder veya karın sertliğini giderir. Hayatın sonraki yıllarında aynı müziğin bebek üzerinde bir tür sakinleştirici etkisi olacak, bilinçaltında anne karnının güvenliğini çağrıştıracaktır. Bebekler doğumdan üç ay sonra, Raimond LAP’ ın müziğini işitince, bazen daha aktif olacak, bazen ağlamayı kesecek, bazen uykuya dalacaktır.
3- Tekrarlayan melodiler sayesinde müzik hafızası oluşur. Müzik yaratıcılığı gelişir. Bebeğin müzik yeteneği ve yaratıcılığı harekete geçer. Bu müziğin terapi yönü vardır. Sonraki yaşlarda bu müziğin rahatlatıcı etkisi devam edip, çocukların bebekliğindeki huzurlu dönemi bilinç altında sürdürdüğünü görürüz.
4- Bu müzik sadece bebeği değil, aile bireylerini de olumlu etkiler. Evdeki atmosfer değişir.

ANNE-BABALARA UYARILAR
1- Ses çipiyle üretilmiş oyuncakların çoğu hatalıdır. Bebeklerin kulakları için fazla yüksek ve tizdir. Müzik kutularında da aynı tehlike olabilir. Ayrıca bebekte yanlış ton duygusu gelişebilir.
2- 24 saat bebeğe müzik dinletmeyin. Aralıklarla dinletin. Sürekli müzik dinleyen bebek müziğe karşı bağışık hale gelir. Bir süre sonra bir gürültü gibi algılar.
3- Her müzik doğru müzik değildir. Klasik Müzik bile olsa. Tempoları çok hızlı ve sert müzikten kaçının. Bebeğin yeni oluşmakta olan çok hassas kulak zarını düşünün.
4- Bebeğin ağlamayı kestiği, uykuya geçtiği ve tepki verdiği şarkıları belirlemeye çalışın. Sevdiği müziği daha fazla dinletin.

“Bebekler dünyanın neresinde doğarsa doğsun aynı dili konuşur. Bebek dili, bütün dillerin üzerindedir.”
“DAHA İYİ BİR DÜNYA YARATMAK, DOĞUMDAN İTİBAREN MÜZİKLE BAŞLAR”
Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top