Süt pompaları hakkında

Göğüs pompaları ev ve hastane tipi olarak ikiye ayrılıyorlar. Hastane tipi olanları isterseniz aylık kiralama yöntemi ile de kiralayabiliyorsunuz. Kiralamak yerine elinizin altında bir tane kendinize ait olmasını özellikle tavsiye ederim.Resimde gördüğünüz pompa benim kullandığım, sevdiğim bir arkadaşımın hediyesi Spectra marka bir modeldi. Uzun araştırmalarım sonunda  Aventis marka süt pompasını almaya karar verdiğim anda bu pompa hediye gelmişti. Ama bu markadan da çok memnun kaldım.

Sadece taşıma zorluğu var. Eğer çalışacaksanız ve pompayı iş yerinize götürmeniz gerekecekse kesinlikle Aventis'i tavsiye ederim.Pratik taşıma çantası ile kol çantanızda bile  rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Elektrikli pompalar işinizi en kolaylaştıran, sağma işlemini size hiç rahatsızlık vermeden kısa sürede yapmanızı sağlayan modellerdir.
Manuel (el gücü ile sağma işleminin yapıldığı) makinaların kullanımı ise çok zor. 
 İlk haftalardan sonra göğüslerinizde süt yapımı çok olacaktır. Bu da memelerinizin acımasına ve taş gibi sert olmasına sebep olacaktır. Eğer bebeğinizi emzirdikten sonra hala memeleriniz taş gibiyse süt pompası ile sağıp memelerinizi rahatlatmalı ve beyninize ''süt bitti yeni süt yapar mısın?'' mesajını göndermeniz gerekmektedir. Bunu da süt pompaları ile yapabilirsiniz. Boşaltılmayan sütler memede kaldığı zaman iltihaplı meme enfeksiyonuna sebep olabilirler. Buna dikkat etmelisiniz. Elektrikli pompaların emiş gücünün ayarlanabiliyor olması büyük rahatlık. İsterseniz iki göğsünüzü birden de sağabilirsiniz. Ben genelde tek tek sağım yaptım.  
Bebeğinizin memenizden süt emmeye zorlandığı dönemlerde, sütünüzün azaldığını düşündüğünüzde,
iş hayatına erken dönecekseniz, göğüs ucunuz tahriş olmuşsa, bir seyahate çıkmanız gerektiğinde veya eşinizle baş başa bir kaçamak yapmak istediğinizde memelerinizi sağıp sütünüzü bebeğinize bakan kişiye bırakabilirsiniz.  
Sütünüzü sağıp no-frost'ta uzun süreli saklayabilirsiniz. 
Anne sütünü dondurmadan buzdolabında 72 saat,
iki kapılı buzdolaplarının buzluğunda (-7 ile -2 derece arasında) 3 hafta,
Derin dondurucuda ise (-18 derecenin altında) 6 aya kadar saklayabilirsiniz. 
Memelerinizi sağmaya başlamadan önce her seferinde ellerinizi sabun ile yıkamalısınız. Ben bebeğimin ilk aylarında her emzirmeden önce,her alt değişiminden sonra sık sık ellerimi yıkadığım için ellerim tahriş olmuştu :))  Memelerinizden gelen süt sterildir fakat memelerinizin hijyenini sık sık ellerinizi yıkayarak siz sağlayabilirsiniz. Rahat bir yere sakince oturmalı ve öyle sağmaya başlamalısınız. Sütünüzün bol olmasının iç huzurunuzla ne kadar bağlantılı olduğunu unutmamalısınız. İlk günler sütün gelmesi için 15 dakika sağma işlemi yapabilirsiniz... Sabırlı olun ve bekleyin. Daha sonraki günler artık sağma işlemine başladığınız anda süt gelmeye başlayacaktır. Memelerinizde ki süt bitene kadar sağma işlemine devam etmelisiniz.Memelerinizde süt kalırsa beyniniz ''bu memede süt var, yeni süt yapımına gerek yok'' mesajı alacaktır. Doğru mesajın iletilebilmesi için memelerin boşaltılması önem taşıyor.
Sağdığınız sütleri, farklı markalar altında satılan hijyenik süt saklama poşetlerinde, üzerine sağma tarihini not ederek saklayabilirsiniz. 
Kullanmak istediğinizde no-frostan çıkarttığınız en eski tarihli anne sütünü buzdolabında 1-2 saat  gibi uzun bir sürede eritebilirsiniz.Bu pek pratik olmuyor :))
Diğer hızlı yöntem poşetinden çıkarmadan akan sıcak suyun altına tutmak ve erimesini sağlamak olacaktır.Eridikten sonra biberona boşaltıp, biberon ısıtıcısında ideal sıcaklığa getirebilirsiniz.
Asla donmuş sütünüzü oda sıcaklığında erimeye bırakmamalısınız. Erittiğiniz sütü bekletmeden hemen tüketmelisiniz.1 saat içinde kullanılmayan eritilmiş sütü hemen atmalısınız. Asla tekrar dondurmamalısınız. 
Mikro dalgalar ise asla bebekler için önerilmeyen yöntemdir. Yetişkinler için bile tavsiye edilmeyen bu yöntemi,kolaya kaçmak için bebeklerimize uygulamamalıyız.
Anne sütü ocakta  ısıtılmaz bu yanlışa düşmeyin. Ocakta ısıtılması sütün bozulmasına ve içindeki proteinlerin zarar görmesine neden olur.
Dışarı çıkacaksanız ve donmuş sütü yanınızda götürmeniz gerekiyorsa, buz torbalarının içine koyup taşıyabilirsiniz. 
Annelere sağlık dolu, bol sütlü günler diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top