Anne sütü ve bebek beslenmesi

bebek nasil beslenir,anne sutu,emzirme
  • Bebeklerinizi ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli ve asla su vermemelisiniz. 6 aydan önce verilen su bebeklerin böbreklerinin yorulmasına sebep oluyor.
  • Anne sütü her yerde kolaylıkla bebeğinize verebileceğiniz, ekonomik, steril,enfeksiyonlara karşı bağışıklığını güçlendiren, hastalıklardan koruyan, gelişimine en büyük katkısı olan, Yaratıcının bize verdiği mucizevi bir besindir. Anne sütü bebeklerin sindirim fonksiyonlarına çok uygun bir besindir.
  • İçindeki faydalı değerler bebeğinizin yaşına ve fizyolojik durumuna göre değişir. Bebeğiniz doğduğu anda memeden gelen ve 4-5 gün verdiğiniz ilk sütünüzde (kolostrum) bebeğinizin büyüme ve gelişmesini düzenleyen etkenler vardır. Bu ilk süte bebeğimizin ilk aşısı da diyebiliriz.
  • Emzirmeye başladığınız da ilk 10 dakika içinde gelen süt daha yağsız ve bizim aperitif diyebileceğimiz bir süttür. 10 dakika sonra asıl yağlı ve besleyici ana yemek diyebileceğimiz bebeğin tokluğunu sağlayan süt gelir. Bu nedenle emzirme yapılırken özellikle ilk günler bir memenin emzirilmesi 20 dakikadan az olmamalıdır. Eğer az olursa bebek sadece aperitif ile beslenmiş ve ana yemeğini yememiş bu nedenle de doymamış olacaktır. Bir memeyi emzirme bitirildikten sonra diğer memeye geçilmeli ve bebek emzirilmelidir. Bir sonraki emzirme saatinde emzirmeye önceki emzirmede en son verilen memeden başlanmalıdır ki bebek kalan yağlı sütü bitirebilsin.
  • Annenin beslenme şeklide sütün içeriğini değiştiriyor. Bu nedenle annelerin bol proteinli ve sağlıklı beslenmesi önemli.
  • Beynimizde ki hipofiz bezinden salgılanan prolaktin süt yapımın sağlayan ve  daha çok gece çalışan bir hormondur. Bu nedenle geceleri bebeğinizi emzirmek süt yapımını arttıran en önemli etkendir. Anneler lütfen gece bebeğinizi emzirin ki güne bol süt ile uyanın. 
  • Yine hipofiz bezinden salgılanan oksitosin ise sütün mememizden akmasına yardımcı olan hormondur. Oksitosin ile organlarınız iş birliği yapıp bebeğinizin beslenmesi için gerekli ne varsa yapmak için çalışırlar :))) 
  • Bir  anne 2 adet bebeği emzirebilecek kapasiteye sahiptir. Yeter ki bunu bilsin ve beyin gücünü bu yönde kullansın.
  • Oksitosin maalesef çok hassastır:)) Annenin psikolojik durumundan çok çabuk etkilenir. Eğer anne üzgünse, ağrısı varsa, canı sıkkınsa, yorgunsa, mutsuzsa oksitosin sütün akmasını engellemeye çalışır... Bu nedenle yeni doğum yapmış annelere iyi bakılması ve en azından geleneklerimizde olduğu gibi 40 gün destek olunması gerekmektedir. Anneler lohusalık denilen bu dönemi mutlu bir şekilde geçirebilmelidir ki bebeğin beslenmesi kolaylaşsın.
  • Anne olduktan sonra vücudumuzun mucizevi çalışma şekline daha da hayran kalıyorsunuz ve daha çok şükrediyorsunuz:))
  • Doktorluk mesleğine sahip insanların insan vücudunun çalışma sistemini öğrendikçe yaratıcıya olan hayranlıklarının daha çok arttığını tahmin ediyorum.
Sevgi ve ışığınız bol olsun........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top