Paranoyaklık iyi bir şey kardeşim hepimiz paranoyak olalım artık.

Yazın bir piknik keyfimiz vardı bu kene yüzünden o da burnumuzdan geldi. Vücudumuzun herhangi bir yerine konan böceği görünce acaba bu kene mi paranoyası oluştu doğal olarak. Bu yaz doğal mekanlara gitme sevdamız da yarım kalacak anlaşılan.


Sıcakların başlamasıyla beraber Kene vakaları nedeniyle ölümler artmaya başladı. Bu kadar yayın yapılmasına rağmen hala kendisi keneyi çıkarıp önemsemeyen insanlar var. Bu ne rahatlık be kardeşim. Haberler bangır bangır bağırıyor. Kim ne derse desin paranoyaklık iyi bir şey be kardeşim. İnsan paranoyak olunca daha bir tedbirli oluyor. Bir şey olmaz canım diyemiyor. Böyle olunca da ölümden kurtuluyor. Dahası var mı? Kim ne derse desin hepimiz Paranoyak olalım gitsin.
- Sağlık Bakanlığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına (KKKA) sebep olan kenelere karşı 20 ilde seferberlik ilan etmiş. 
Her sene yok mu bu durum. İlla ki ölümler olunca mı seferberlik ilan ediliyor.
-Birinci derece riskli üç bine yakın köyde çalışmalar yapılacakmış.
 Eeee ölenler öldü. Yenimi aklınız başınıza geldi. Nasıl olsa ölenler öldü, kalan sağlar bizimdir. Kışa girer girmez bu vakaları da unuturuz. Unutkan bir milletiz vesselam. Gelecek yaza yeniden hatırlar sonra yine unuturuz, yine hatırlar yine unuturuz. Kalan sağlar bizimdir.

-  Bu yıl 180 vakadan 18'i hayatını kaybetmiş
Yani yüzde onu. Az bir rakam mı? Vakalar keneleri kendileri çıkarıyor, doktora da ancak ağırlaşınca gidiyormuş. Yani işi işten geçtikten sonra. Türk'üz ya bize bir şey olmaz mantığı.

- Halkı bilgilendirme çalışmalarına başlanacakmış. Geçen sene de bilgilendirme çalışmaları yapılmış. 
Eeeee bu bilgili halk nerede de bu yıl da ölümler var. Yanlış nerede.
-Riskli iller Tokat, Sivas, Yozgat, Amasya, Kastamonu, Çankırı, Artvin, Erzurum, Erzincan, Ardahan, Samsun, Bolu, Karabük, Giresun, Bingöl, Tunceli, Ordu, Çorum, Gümüşhane ve Bayburt'muş.
-10 bin sağlık personeli ile çalışmalara başlanacakmış.
-Birinci derecede riskli bölgelerde yaşayan 7 yaşından büyük herkese eldiven, kene çıkarma kartı ve broşür dağıtılacakmış.
-Uzmanlar tarafından eğitimler verilecekmiş.
Eeeee geçen sene de eğitim vermişsiniz. Nasıl eğitimse.... Bu sene ölenler o eğitimi almayanlar mı?
-İkinci ve üçüncü derecede riskli yerlerde okul, cami ve köy kahvesinde toplu eğitimler verilecekmiş. Bu eğitimlere kadınlar da katılacak mı acaba. Yoksa sadece köyün erkekleri mi gidecek bu eğitimlere. 
-Riskli yerlerde ki hayvanlar ilaçlanacak ve aşılanacakmış.
-Dünyada henüz KKKA hastalığına karşı bir aşı yokmuş. Fakat hastalığı atlatanlar bir daha KKKA hastalığına yakalanmıyormuş. Bu da aşı çalışmaları için umut vericiymiş. Miş miş mişşşşş....
-Büyük şehirlerde KKKA hastalığına sebep olan kene türü yokmuş dolayısı ile büyük şehirlerde aşırı duyarlılık ve gereksiz bir panik varmış. 
Bu da bir şey... Şehirlerde panik varmış. Elbette olacak kardeşim. Ne yapalım yani. Ölenleri seyredip ahhh ne güzel bize bir şey olmaz mı diyelim. 
Duyanlar duymayanlara anlatsın....
- Keneler genelde  tarla ve bahçede çalışan kişileri, hayvancılıkla uğraşanların, veteriner hekimleri ve piknik alanlarındaki insanların tehdit ediyor.
- Kenelerin vücuda girmesini engelleyecek giysilerin giyilmesi çok önemli. 
- Bahçe ve tarladan dönenler hemen kıyafetlerini değiştirip vücutlarını kontrol etmeliler. Çünkü kene ısırmadan önce ısıracağı bölgeyi uyuşturuyor o nedenle kişi ısırıldığını 24-48 saat içinde keneyi görmezse hissetmiyor. Hastalık da 16-24 saat içinde bulaşıyor. Vücudunuzda öyle büyük bir böcek aramayın. Kene, yaklaşık yarım cm boyunda minicik bir böcek.
- Kene, özellikle koltuk altı ve kasıkları yani nemli ortamları tercih ediyor.
- Üzerine alkol, gaz yağı, kolonya v.b. dökmeyin, ısı uygulamayın. Bu durumda kene mikrobunu vücudunuza verebilir.
- Belirtileri başlangıçta gribe benziyor. Ateş- üşüme- titreme- yaygın kas ağrısı- bulantı- kusma- ishal- yüzde kızarıklık ile başlayıp sonrasında da karaciğerde büyüme ve kanama ile sonlanıyor.
- Doğa ile baş başa olmak amacı ile gittiğiniz yerlerde açık renkli giysiler giymeyi tercih etmelisiniz ki keneyi fark edebilin.
- Kene kovucular keneleri daha da saldırgan hale sokuyormuş. Bu nedenle faydası yokmuş. Boşuna paranızı harcamayın.
- Vücudunuzda kene bulduysanız ve yakınınızda sağlık kuruluşu varsa hemen gidip çıkarttırın. Siz müdahale etmeyin. Bakanlık burada şunu vurguluyor; sağlık merkezi uzaktaysa zaman kaybetmemek için keneyi parçalamadan kendiniz çıkarmalıymışsınız. Umarım verilen eğitimlerde bunun nasıl olacağını detaylı bir şekilde anlatıyorlardır ve herkes anlıyordur. Şahsen ben; verilen bilgi ile bunu yapacak kapasiteyi kendimde görmüyorum.

Başka bilgisi olan varsa yorumlara düşüncelerini yazsın. 
Benden bu kadar:)

2 yorum:

  1. Son zamanlarda ben de takmıştım kafayı yine :)) üzerine bu yazıyı okudum..gerçekten paranoyak olduk :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsak iyi olur da, hala ölümler devam ediyor :((
      Sevgiler.

      Sil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top