Tahin ve pekmezli sağlıklı bir kek yapmaya var mısınız?

İpek Hanım çiftliği sayesinde Mutfak Penceremden adında bir site ile tanıştım. Herkesin bu siteyi keşfetmesini ve nefis yemek tariflerini denemesini tavsiye ediyorum. Yemek tarifleri muhteşem ve farklı.  Mutfak Penceremden adlı sitesin de çocuklarımıza yapabileceğimiz sağlıklı, şekersiz ve kabartma tozu olmayan kek var. Ben de denedim ve oldukça lezzetli oldu. Sağlıklı olduğunu düşününce içim daha bir rahat şekilde kızıma yedirdim. Sizinle bu tarifi paylaşıyorum. Mutlaka denemelisiniz. 
Afiyet olsun...

MALZEMELER:
3 yumurta, oda sıcaklığında
1 Su bardağı pekmez (Ben elma pekmezi kullandım ve elma pekmezi, dut veya üzüme göre daha az tatlı olduğu için bir bardaktan biraz fazla koydum)
1 Su bardağı tahin ( mümkünse organik olanı)
1 su bardağı oda sıcaklığında süt
150 gr. oda sıcaklığında tereyağı
2 ½ su bardağı tam buğday unu
1 çay kaşığı *krem tartar
1 çay kaşığı *karbonat
1/2 çay kaşığı saf vanilya tozu
1 fiske tuz
Arzu eden kakao veya kakao yerine bir miktar keçiboynuzu tozu da ekleyebilir.


YAPILIŞI:
-Kek kalıbımızı yağlı kağıtla kaplıyor, hazır ediyoruz.
- Yumurtaların akını sarısını ayırıyoruz.
-Akları bir fiske tuzla hızlıca çırparak kar haline getiriyor ve kenara alıyoruz.
-Sarıları pekmezle beraber rengi açılıp krema kıvamını alana kadar çırpıyoruz.
- Sırayla tereyağı, süt, ve içinden 3-4 çorba kaşığı kadar bir kenara ayırdığımız tahini ekliyoruz.
-Çırpılan bu karışıma en son, içine kabartma tozu, vanilya ve krem tartar kattığımız unu ekliyor ve yavaş ayarda karıştırıyoruz.
 Bir kenarda bekleyen yumurta karımızı tahta kaşık yardımıyla kek hamurumuza yediriyoruz. – Kek hamurunu kalıbımıza döktükten sonra ayırdığımız tahini bir kaşığın tersiyle üzerine sürüyoruz. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişiriyor ve fırını kapattıktan sonra da 5 -10 dakika fırında bekletiyoruz. Soğumadan servis yapmamaya özen gösteriyoruz. İşte yumuşacık, ağızda dağılan mis gibi kekimiz hazır. Afiyet Olsun!

 NOT:*Karbonat ve *krem tartar ile ilgili kısa bir bilgi: Piyasada satılan bazı hamur kabartma tozlarının içinde “ sodyum alüminyum sülfat” bulunmaktadır. Bu bileşimde yer alan alüminyum sağlığımız açısından zararlıdır. Bu nedenle aktarlarda bulunan krem tartar tozundan 2 ölçüyü, 1 ölçü karbonat ve 1 ölçü nişasta ile iyice karıştırıp kendi kabartma tozunuzu elde edebilirsiniz. Sonra bu karışımı ağzı sıkı kapanan bir kavanozda saklayabilirsiniz. Eskiler bu iş için küllü su kullanırlarmış.

1 yorum:

  1. bu güzel görüntüden sonra yapmayı değil yemeyi tercih ederim...bir dilim alabilirsem ne güzel olurdu...

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top