Sünnet hakkında ne düşünüyorum

Sünnet denilince tüylerim ürperiyor, bir de o çocukların penceresinden bakarsam daha da korkutucu geliyor. Düşünsenize vücudunuzdan bir parça kesiliyor ve sizden güçlü, sakin olmanız, ağlamamanız, kaçmamanız bekleniyor. Benim eşim, hala sünnet günü yaşadıklarını daha dün gibi anlatabildiğine göre sünnet günü yaşananlar asla unutulmuyor. Hatta erkek çocuklarında travmalara bile sebep olabiliyor.

Çevremde gördüklerim ve doktorlarımızdan öğrendiğim bilgilere göre; özellikle Müslüman ve Yahudi toplumlarında sünnet, dini sebeplerden dolayı sıklıkla uygulanan bir yöntem. Ayrıca sünnet yaptırılan çocukların daha sağlıklı oldukları düşünülüyor.
Gördüğüm kadarıyla genelde sünnetler çocuğun aklının erdiği dönemlerde yapılıyor üstüne bir de düğünler yapılıp herkese duyuruluyor. Taman kardeşim sünnetini yaptır, hayırlı uğurlu olsun da o düğün de nesi. "Benim penisimi kestiler, erkekliğe adım attım o nedenle gelin kutlayalım"
Buna ben çok karşıyım. Bu nedenle sünnet düğünü davetlerine katılmamayı tercih ediyorum.
Ayrımcılık yapılıyor. O zaman kızlarımız da regl olunca düğün yapılsın ve herkese haber verilsin. 
Böyle birşey var mı? 
"Yok"... 
Erkeklerin ne ayrıcalığı var o zaman. Bu nedir ya... Karşıyım, karşı işte :))
Bu düşüncem size ne kadar abes geliyorsa, erkek çocukları için yapılan şaşaalı sünnet düğünleri de bana o kadar saçma ve komik geliyor. Tabi ki bu benim düşüncem.  İyi ki erkek çocuğum yok. Yoksa babası ile aynı fikirde olmadığımız için boşanma aşamasına bile gelebilirdik :)
Sünnet madem eninde sonunda yaptırılacak o zaman dikkat edilmesi gerekenlerin öğrenilmesi ve sağlıklı ortamın sağlanması gerekir.
Çocuğa kaç yaşında sünnet yaptırırsak, çocuk bu süreci travma yaşamadan sağlıklı bir şekilde atlatabilir bilmeliyiz.
Seslerinizi duyar gibiyim :))
Kim travma yaşamış mış ? 
Yokmuş öyle birşey. Miş miş miş.......gibi cümleler kuruyor olabilirsiniz. 
Ama tanıdığınız bir Üroloji doktoru ve Psikiyatr ile bir konuşun bakalım, yetişkin çağında erken boşalmadan tutun da daha bir çok cinsel problemin altında çocukken yaşanan psikolojik travmaların nasıl yattığını anlatacaklardır.

Neyse; öncelikle sünnet, penisin glans denilen denilen bölümünü saran parçanın kesilip alınması demek. Günümüzde sık sık gördüğüm ve çok beğendiğim yenidoğan döneminde yani ilk 1 ay içinde yapılan sünnetin daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum.  Hem çocukluk yaşında yapıldığında yaşayabileceği travmaları yaşamamış oluyor, hem de aile için kolaylık sağlıyor.  
Yenidoğan döneminde yapılan sünnet için 45 dakika önce uyuşturucu bir krem sürülüyor. Ve çan adı verilen bir alet ile işlem kolayca yapılıyor. Genelde de dikiş yapmaya gerek kalmadan sünnet tamamlanıyor. 
Eğer yenidoğan zamanında sünnet yaptırmayı düşünmüyorsanız doktorlar 1,5-3 yaş arası yapılmasının doğru olacağı konusunda fikir belirtiyorlar. 
3-6 yaş arasında yapılan sünnet ise her açıdan risk oluşturuyor. Çocuğun psikolojik gelişim döneminde olmasından dolayı bu yaş aralığında yaptırılmamasında fayda var. Artık çocukluk yaş grubunda yapılan sünnetlerde çocuklara genel anestezi uygulanıyormuş. Her yerde uygulanmadığını ve hala toplu sünnet törenlerinin ülkemizin acı gerçeği olduğunu ne yazık ki üzülerek görüyorum. 
Çocukluk yaş döneminde yapılan sünnet işleminden en az 3 saat önce çocuğunuzun birşey yememiş ve içmemiş olması gerekiyor. İşlem bittikten sonra da çocuk 12-14 saat ağrı hissetmiyor. Genel anestezi olduğu için sünnet travması daha az oluyor. Eve gidildikten sonra da 3 gün doktorun vereceği krem uygulanıyor. İşte bu kadar...
Oldu bitti Maşallahhhhh, nazar değmez inşallah :)))

5 yorum:

  1. Sünnet sağlıktır ve dediğiniz gibi ilk 1 ay yaptırılasıdır. Amanın düğün falan dediniz şimdi, ben evlenince olanına bile karşıyım! Oğlum yok, olursa ilk 48 saat içinde yaptırmayı düşünüyorum ben. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Bayanguş, bende senin kafandayım. Benimde oğlum olsaydı doğduğu ilk ay yaptırırdım.
      Sevgilerimle.

      Sil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Adsız14.10.12

    sünnet belki temizliği brz daha kolaylıyor ama Temizlik diye kesme biçme bir kayıptır su ve sabun yeter gerek yok 18 yaşında kendi karar versin sizin cinsel organınız değil.. sadece temizliği sağlayan su ve sabundur..

    YanıtlaSil
  4. Doğru bir tesbit aslında. Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top