Ev yapımı konserve menemen nasıl yapılır ?

Kışın tarla sebzelerinden evde yapılmış menemen yemenin keyfini hiçbir şeye değişmem. Sizlerde kolaylıkla evinizde menemen yapabilirsiniz. Ne dersiniz ? Kesinlikle yapmaya değer.
Öncelikle taze taze biberleri alın. Çekirdeklerini çıkartıp istediğiniz büyüklükte doğrayın. Tencereye biraz zeytinyağı koyup biberleri hafif sararana kadar çevirin.
Üzerine de kabuklarını doyup, küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin. 
Tuzunu koyduktan sonra domates konservesinde yaptığımız gibi kaynamaya başladıktan 6 dakika sonra altını kapatıp temiz ve kuru kavanozlarınıza kaynar kaynar doldurun.

Hiç kullanılmamış sıfır kapaklar almalısınız. İlk kez kullanılacak kapaklar olması çok önemli.

Menemeninizi kavanoza doldurduktan sonra temiz bir havlu üzerine baş aşağı gelecek şekilde ters çevirin.

Sabaha kadar öylece kalsın. Sabah tekrar düz çevirin.

Akma, sızma yoksa menemenlik konserveniz hazırdır :)) Kış aylarında ev yapımı menemenin tadına doyum olmaz.
Bazıları daha kesin olsun diye kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip altı geniş bir tencereye diziyorlar. Kapakları geçecek kadar su koyup 20 dakika daha kaynatıyorlar. Ama ben bu işlemi yapmadan yukarıda anlattığım gibi yapıyorum. Gayet güzel oluyor.
Siz de isterseniz benim yaptığım gibi isterseniz de kaynatarak yapabilirsiniz. Ev yapımı konservenizi mümkünse buzdolabında saklamalısınız. Benim gibi buzdolabında ki yer darlığından şikayetçi iseniz serin ve karanlık bir yerde saklamaya dikkat etmelisiniz.
Afiyet olsun.

Aşağıdaki bilgi de kulağınıza küpe olsun; işte tam da bu nedenle ilk kez kullanılacak kapaklar kullanılması çok önemli.
 Gıda mühendislerinden oluşan kulüpten verilen bilgilere göre gıdaları saklarken dikkat edilmesi gereken kurallar şöyle:

Evde yapılan konservede bakteri oluşma riski vardır


Evde konserve yapımı ekonomik olmasının yanında bazı riskler taşır. Bu risklerden en önemlisi bakteriyel faaliyetlerdir. Özellikle 'Clostridium Botulinum' isimli bakteri ve sporları yüksek sıcaklığa dayanıklıdır ve haşlama işleminde canlı kalırlar. Uygun koşulları bulduğu zaman da gelişmeye devam eder. Eğer konserve yüksek sıcaklıkta saklanırsa 'botulin' denilen bir toksin (zehir) oluşur. Ürün sağlam zannedilerek tüketilirse, bir süre sonra halsizlik, yorgunluk gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Bu madde sinir sistemini etkilediğinden mide ve bağırsak sisteminde bir değişiklik olmaz. Bir süre sonra kişinin gözbebeklerinde irileşme, çift görme, ağızda kuruluk, dilin şişmesi, kabızlık, yutma ve konuşma güçlüğü ortaya çıkar. Tıbbi müdahale yapılmazsa kişi solunum sistemi kaslarının felç olması sonucu nefes alamayarak ölür. Diğer bakteriyel faaliyetler bu kadar tehlikeli olmayıp bozulma tüketici tarafından fark edilir. C.botulinum bakterisi asitli ortamlarda üreyemez. Bu sebeple evde yapılan konservelerde asitli gıdaların tercih edilmesi önerilir.
Avrupa ve Amerika'da et, balık, lahana, karnabahar, patlıcan, kuru fasulye, kereviz ve sebze karışımları gibi ürünlerin evde konserve edilmesi kesinlikle önerilmemektedir.
kaynak

5 yorum:

  1. Menemen yazın vazgeçilmezimdir, bu yaz sonunda kesinlikle yapacağım bunu, çok teşekkürler, konserveleri nasıl bir ortamda muhafaza etmeliyiz?

    YanıtlaSil
  2. bizde yapıyorduk.şimdi domatesi ayrı yapıyorum.biberi ayrı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet iyi fikir. Biberleri başka yemeklerede kullanırsınız böylelikle.Afiyet olsun...

      Sil
  3. ben bu yazına yorum yapmıştım, hatta konserveleri nasıl bir ortamda saklamalıyız diye sormuştum, yanıtı öğrenmeye geldim ama yorumum yok:((((Neyse ellerine emeklerine sağlık, öğrendiğime sevindim.

    YanıtlaSil
  4. İyi ki uyardınız yorumunuz spama düşmüş sevgili Noblesse :))Hemen yayınladım:) Konserveleri serin ve karanlık bir ortamda saklamak gerekiyor. Buzdolabında yeriniz varsa en ideali ama yeriniz yoksa benim gibi:)karanlık ve serin bir yer seçmeniz önemli.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top