Bilinç ve bilinçaltı nasıl çalışır.

 Yine bilinçaltını bilgisayarın hard diskine benzetebiliriz. Ekranda gördüğümüz ise gerçeğimiz veya yaşantılarımız olsun.Ekrandaki görüntü yani gerçeklerimiz, yaşantılarımız, hissettiklerimiz esasen hard diskten gelmektedir, öyle değil mi?
Yani bilinçaltımızdan.

Aslında her şey bilinçaltımızdaki düşüncelerimizin, inançlarımızın, duygularımızın yansımasıdır. Birçoğumuz hep aynı hataları yaparız. Ve hep aynı sorunları yaşarız. Çünkü beynin bilinçli kısmı tekrarlanan hataların farkında olsa da, bilinçaltı farklı düşünmekte, hissetmektedir. Bilinçli aklımız, sağlığımız için zayıflamamız gerektiğini söyler.
Fakat bilinçaltı, yemek yemenin rahatlattığını, stresi azalttığına inanıyorsa kilo vermek zorlaşır veya kilo verir tekrar alırız.
Çünkü gerçek şef bilinçaltıdır. Terapi ancak bilinçaltını ikna ederek,inançlarını değiştirerek gerçekleşir. Dış şartları değiştirmek yerine içimizdeki inançları değiştirmek zorundayız. Hipnoz, bilinçaltına açılan kapıdır. Hipnoterapi ile bilinçaltı düşünce, inanç ve duygular yeniden düzenlenerek terapi gerçekleşir.Zihnimizi bir aysberge benzetirsek; bilinçli zihin bunun %1-10’u kadardır. Kalan %90’ı ise bilinçaltıdır.Bilinçli zihin daha eleştireldir. Problem çözerken daha çok analiz yapmayameyillidir.
Bu da bazen karasızlığa ve harekete geçmekte zorluklara neden olabilir. Hipnoz altındayken ise, bilincin bu analiz yeteneğinden kurtulan bilinçaltı zihin, telkin almaya daha hazır hale gelir ve terapi gerçekleşir. Napoleon Hill’in söylediği gibi: “Aklınız neyi kabul edip inanıyorsa, onu gerçekleştirebilir.”
Ya da…
“Bilinçli aklımızın kavrayıp, bilinçaltımızın inandığı gerçekleşir” demek daha doğru olabilir. Bu bizim bilinçaltımızın gücüdür. Eğer bilinçaltınız, başaramayacağınıza inanırsa, gerçekten başaramazsınız. Sevişirken yine erken boşalacağınıza inanırsanız, bu gerçekleşir. Gerçekten de erken boşalma sorunu olan danışanlarımla çalışırken bunu sıkça duyarım. Sevişirken içlerinden hep şu cümlenin geçtiğini söylerler: “Yine mi erken boşalacağım.” Ve her zaman kendilerine söyledikleri gerçekleşir. Çünkü bilinçaltına yerleşmiş gerçeklerimiz sıkça tekrarlanan sözler yaratır.
Bilinç aynı anda en fazla 7 işi yapabilir. Daha fazla görev yüklendiğinde aşırı yüklemeden kilitlenir. Bu yüzden dikkatimizi bir şeye yönlendirdiğimizde, bilincimiz değişmekte ve hipnoz oluşmaktadır. Bu hipnoz hali kullanılarak bilinçaltına inilerek bizi rahatsız eden düşünce ve duygulardan arınabilir, kötü alışkanlıklarımızdan sonsuza kadar özgürleşebiliriz.
Zihnimiz, aldığı bilgileri hem bilinçli hem de bilinçaltı olarak işlemektedir. Bilinç, zihnin mantık yürüten, kavrayan, eleştiren, yargılayan kısmıdır. Bilinçaltımız ise beynimizin farkında olmadığımız yanıdır.
Bütün istemsiz beden fonksiyonlarını kontrol etmenin yanında, tüm deneyimlerimizi, hatıralarımızı depolar, bağışıklık sistemimizi, hormon sistemimizi kontrol eder.

Zihnimizin bu derindeki kısmı aynı zamanda sezgilerimiz, tutumlarımız, kendimiz hakkındaki düşüncelerimiz ve alışkanlıklarımızdan da sorumludur. Otomatik pilot gibi çalışır. Bilinçaltı, bilinçli zihnin aksine sorgulamaz, eleştirmez, telkinleri veya imgelem yoluyla hayal ettiğini kolayca kabul eder. Bilinçaltının en temel görevi bizi hayatta tutmak ve mutlu etmektir.
Dr.Ender Vardar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top