Pasta üzerindeki maytabın zararları.

Doğum günlerinde pasta üzerine "maytap" konulmasının sağlığa ne kadar zararlı olduğu hakkında bir fikriniz var mı? Ben evimde yaptığım kutlamalarda kesinlikle pasta üzerine maytap koymuyorum. 



Düşünsenize mumlar ile birlikte maytaplar yanıyor. Görüntü şahane. Işıl ışıl bir pasta. Mumlar üflenip, maytaplar bittikten sonra pastanın üzerine bir bakın lütfen. Ne görüyorsunuz? 
Dikkatli bakmazsanız, olayın neşesi ve heyecanı ile göremezsiniz. Ama dikkatli baktığınızda o yanıp sönen maytabın tozlarının, pastanın üzerine döküldüğünü görebilirsiniz. Sonra pastayı dilimler ve ikram edersiniz. Konuklarınızda maytap tozu serpilmiş pastayı afiyetle yerler. 
Eskiden sadece mum koyar ve sağlıklı bir şekilde pastamızı yerdik.
Hangi akıllı! pasta üzerine maytap konulmasını akıl etti acaba. Kendi ellerimizle yediklerimizi daha da zararlı hale dönüştürüyoruz. 
Karaciğere ağır hasar veren, çoklu organ yetmezliklerine neden olan maytap tozu nedir?
Bakalım Vikipedia bu konuda ne diyor.... 
Karabarut, kükürt, odun kömürü ve potasyum nitratın bir karışımıdır. Kükürt kullanılmadan sadece potasyum nitrat ve odun kömüründen karabarut yapılabilirse de, bu şekilde yapılan karabarut kükürt kullanılarak yapılan karabarut kadar güçlü olmaz. Çok hızlı yanarak, karbondioksit, su ve azottan ibaret sıcak bir gaz hacmi ve potasyum sülfürden oluşan katı bir artık bırakır. Yanma özelliklerinden dolayı ortaya çıkan sıcaklık ve gaz hacmi, barutun ateşli silahlarda itici yakıt ve havai fişeklerde piroteknik bileşim olarak kullanımına yol açmıştır.
Lütfen pastalarınıza maytap koyarken bir kez daha düşünün.  
Bu haberi de okuyabilirsiniz.

1 yorum:

  1. çok doğru.. sağlık mı, görsellik mi? ille de isteniyorsa ellerde sallamak en iyisi :)

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top