Alerjisi olan bebekler hakkında

Bir bebeğin özellikle de anne sütü ile beslenen bebeğin alerjisinin olup olmadığını anlamak biraz güç.

6.ayında ek gıdalara geçtikten sonra, çocukta belirtileri başlayabiliyor. Bizim kızımızın besin alerjisi (süt ürünleri, kuru yemişler, bazı meyveler, inek eti v.b.) olduğunu 1 yaşında inek sütüne başlamamız ile anlayabildik. Biraz geç kaldığımız için vicdanen rahatsızım.

Aslında güzel kızım sadece anne sütü almasına rağmen kolik denilen gaz sancılarından 4.5 aylık olana kadar çekti. 6.aydan sonra ek gıdaları yedirmek çok zordu. Sanki yemek istemiyor, yemeği hep reddediyordu. Doktoru da anne sütüne devam ettiği ve kilosu ile sorun yaşanmadığı için bunun normal bir süreç olduğunu düşünüyordu. Ben, doktoru ne derse ona inanıyordum çünkü başka güvenebileceğim kimse yoktu.
Defnemize kendi ellerimle yaptığım yoğurdu ısrarla yediriyor sonrasında diğer öğünlerde yemek yemediği için üzülüyordum. Yemek saatleri benim için
korkuyla beklediğim saatler olmuştu. Allah kimseye iştahsız çocuk vermesin. Bence anneleri en çok yıpratan konu, iştahsız bir çocuğa yemek yedirmeye çalışmak. Aslında ben her doktora gidişimizde bu sorunumdan bahsediyordum ama doktorumuz kızım kilo alabildiği ve anne sütüne devam ettiği için (18 aylık olana kadar anne sütü verdim:))) ''sindirimi yavaş olabilir'' gibi cevaplar ile beni sakinleştiriyordu. Doktoruna o kadar şikayet ediyordum ki kesin kızımın doktoru ''Bu kadın amma da paranoyak'' diye içinden geçiriyordu. Ben de aceba ben mi pimpirikliyim diye kendimi suçluyordum. Taki bir yaşında inek sütüne başlayıncaya kadar.
İnek sütüne başladıktan sonra kızım sürekli yumuşak şekilde ve de sık sık kaka yapmaya başladı. Bir yaşında ilk ve son kez götürdüğümüz ünlü sosyete doktoru :((( bunun normal olduğunu yapılan süt testinde de alerji çıkmadığı için süt vermeye devam etmem gerektiğini söyledi. Ama yanlış giden bir şeyler vardı görüyordum. Kızım ne yese kakasından olduğu gibi sindirilmemiş halde çıktığını görebiliyordum. Mercimek, zeytin, fasulye, ceviz, v.b. gıdaları yediğinde, kakasında bunlar bütün halde, sindirilmemiş şekilde çıkıyordu. Sabah kahvaltısını çok güzel yapıyor fakat diğer öğünleri ret ediyordu. Sadece kahvaltı öğünü ile gece aç bir şekilde şikayet etmeden yatıyordu. Açlık hissi hiç oluşmuyordu. Dişlerini sımsıkı kapatıp yemeği istemediğini gösteriyordu. Tabi zorla yemek yedirmenin doğru olmadığını bildiğim için ısrar etmiyordum. Kan testlerinde süt alerjisi çıkmamıştı ama kendi doktoru ''süt alerjisi bu yaşlarda testlerde çıkmayabilir, sizin gözlemleriniz bizim için daha önemli o nedenle süt vermeyin'' dedi. 
Kendi doktorumuzun tavsiyesi ile Gastrolog ve beslenme uzmanı "Dr.Fügen Çullu Çokuğraş'a" gittik. O günden sonra da tüm bu sorunların cevabını öğrendik. Aslında kızımızda besin alerjisi varmış. Hemen, inek sütünü, peyniri, yoğurdu, içinde süt olan tüm ürünleri ve inek etini bıraktık. Kuzu eti ve keçi sütüne başladık. Bu arada verdiği alerji şuruplarını da kullanmaya başladık. Keçi sütü anne sütüne en yakın süt olduğu için alerjisi olan bebeklerde kullanılıyormuş. Bu süreç içerisinde kızım ilk defa yemek saati gelmeden ''Anne ben acıktım'' dedi. Ben bu cümleyi duyduğumda hüngür hüngür ağlamaya başladım....
Çok sevinmiştim, bir şeyler yoluna giriyordu.
Bu yaşa kadar kakası aslında bebek kakası gibiymiş, ben bu kıvamın normal olduğunu zannediyordum taki alerjen gıdaları kestikten sonra kızımın kakasının kıvamını görene kadar. Artık yetişkinler gibi kaka yapabiliyordu. Fakat bir süre sonra yapılan alerji testlerinde alerji değerleri halen yüksek çıktı. Bunu üzerine Keçi sütünü ve keçi sütünden yaptığım yoğurdu da kestik. Artık bu besinlerin yerine Neocate denilen mamadan alıp içirmeye başladık. Halen süt ürünleri yerine bu mama ile besleniyor. Hayat artık daha da kolaylaştı. Yemek sorunumuz nerdeyse yok gibi. Ama alerji ilaçlarını ve reflü şurubunu halen kullanıyor. Ben "Prof.Dr.Fügen Çullu Çokuğraş'a" çok şey borçluyum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Geçte olsa sizi tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.
Sizi seviyorum Fügen Hocam. Var olun... Sağ olun..
Ben geç kaldım ama siz eğer yemeği istemeyen bebeğiniz varsa geç kalmadan özellikle de etrafınızdakilerin ''Her bebek böyledir, büyütmene gerek yok'' telkinlerine kulaklarınızı tıkayarak hemen uzman bir doktora götürün...
  • Anne ve babasında alerji varsa bebekte de büyük ihtimalle alerji olması beklenirmiş...
  • Ek gıdalara 6 aydan önce başlamakta alerji riskini arttıran bir faktör.
  • Alerjik reaksiyonlar; 3 şekilde kendini gösteriyor. Bu belirtilerden birkaçı bile varsa alerjiyi düşünmelisiniz.
          1- Bağırsak ve sindirim sisteminde ( Bizim kızımızda olduğu gibi). İshali varsa veya dışkısı yumuşak çıkıyorsa veya aşırı kabızsa, yediği besinlerin (Fasulye, yeşil mercimek, ceviz, zeytin v.b.) kakasından sindirilmemiş olarak çıktığını görüyorsanız, çıplak olarak çocuğunuza baktığınızda karnı davul gibi şiş duruyorsa, anüs deliği kızarıksa, yemek sonrası kusmaları varsa alerjiyi düşünmelisiniz.    
          2- Solunum sisteminde, hırıltısı nefes almakta zorluğu varsa alerjiyi düşünmelisiniz. 
          3- Cildinde kızarıklık, döküntü, poposunda, gözlerinde,kulak arkasında kızarıklık veya göz altlarında morluk gibi belirtiler varsa alerjiyi düşünmelisiniz. Alerjisi olsun veya olmasın bebeklerinize ilk sene  patlıcan, bakla, inek sütü,  bal asla vermemelisiniz.
    Sevgiyle kalın, hoşça kalın...

    4 yorum:

    1. benim kızımda 9 aylık ve ancak anlayabildik inek sütü alerjisini..yazınıza tüm kalbimle katılıyorum tespitler çok doğru yanlız bişey eklemek isterim..inek sütü alerjisi bizde aşırı kabızlık yaptı..ishal yada kabızlık olarak kendini gösterdi..bizde neocate kullanıyoruz şuan ama sadece geceleri içiyor..bebeğiniz ne kadarlık oldu bugün durumu nasıl diyet açıldımı?*

      YanıtlaSil
    2. selam,neocate devam ediyoruz kızım 3 yaş 9 aylık oldu .3 ayönce önce keçi peynirine''BOLANA GERÇEK KEÇİ PEYNİRİ''15 gün sonra kendi yaptıgım keçi yogurduna başladık.15 gün snra keçi sütü sabah akşamları neocate vermeye devam ettik.daha önce de keçi sütüne geçişi aşama aşama denemiştik ama ishaller başlayınca bırakmıştık.1 ay ara verip aynı süreci yeniden denedik ve şu anda sorun yok.keçi sütü ile sütlaç,yayla çorbası kek,börek yapıyorum artık.doktorumuz ayagını kırdı o nedenle kontrolümüz aksadı.Önümüzde ki ay kontrolu var göreceğiz.geçmiş olsun kolay gelsin.sormak istediğiniz birşey olursa çekinmeyin.Dertler ortak paylaşalım ki azalsın.

      YanıtlaSil
    3. Adsız31.7.12

      Merhabalar benm kizim 6 aylik ayni sekilde alerjisi var kirmizi et tavuk yumurta ve sute karsi ek gidaya gecmekte zorlaniyorum siz nasil gecmistiniz?

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Sevgili Adsız,Geçmiş olsun. Öncelikle zorlu bir dönem başlıyor sizin için. Bence çok şanslısınız. Erkenden teşhis konulmuş. Doktorunuzun dedikleri dışına çıkmamanızı ve ek gıda programını doktorunuzla birlikte yapmanızı önereceğim. Biz 6 aylıkken alerji olduğunu henüz anlayamamıştık.Yoğurt ve peyniri yediriyor ve bu çocuk neden sonra yemek yemiyor diye kafa patlatıyordum :)Sanırım size hazır eczanelerde satılan mamalardan verecektir. SSK varsa ssk üzerinden Rapor ile mamayı alabiliyorsunuz. Mamanın kutusu en son 120 TL idi :(oldukça pahalı ama çocugunuzun tüm besinleri almasını sağlayacak.Hemen doktorunuzla konuşmalı ve ona göre ilerlemelisiniz. Belki keçi sütünden yoğurt yedirmenizi keçi peyniri yedirmenizi önerecektir tabi ki ona da alerjisi yoksa...Geçmiş olsun. Haberdar edin olur mu ?İstanbul da iseniz Fügen Çullu Çokuğraş Hoca'dan başkasını denemeyin derim. Biz sürü ile doktor denedikten sonra teşhisi sevgili Hocamız koydu ve hayatımız yoluna girdi.

        Sil

    Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    back to top