Domuz gribi olduk

Güzel kızım İnfluenza A ( domuz gribi) oldu. Eveeetttt... Geçen sene bize bulaşmadan yılı atlatmıştık ama  bu sene öyle olmadı. Hiç bir belirti vermeden ortaya çıktı.
Kızımı  sabah okula bırakıp işe gittim. Öğlen gelen telefon ile kızımı Amerikan Hastanesine kaldırdıklarını öğrendim. Apar topar hastaneye gittim. Okulda keyfi yerindeyken birden bire dudakları ve elleri morarmış.
Ateş fırladığında olan tablo buymuş.

Hemen serum taktılar. Zaten alerjileri ve astım başlangıcı da olduğu için her şeyi gözden geçiriyorlardı. Ağzından ve burnundan sürüntü alarak tahlile gönderdiler. Gelen sonuç İnfluenza A idi. Hastanenin çocuk katında yer yoktu.... Çocukların çogu gripmiş....Bize 6.katta bir oda açtılar. Kapıya da maskeler koydular. Gelenler içeri girmeden önce ağız maskesi takıp içeri girdiler. Ben ve babası zaten sürekli maske taktık. Hem gelenlerin sağlığı hem de kızımın başka bir virüs almaması için alınan güzel bir önlemdi bu. Eve geldikten sonrada maske takmaya devam ettik.
Elinde serum 3 gün hastanede yattı. Normal zamanda 4 saatte bir verilen ateş düşürücüleri hastanede saat başı veriyorlar ama ateş 39 derecenin altına düşmüyordu. Sevgili doktorumuz Hilda hanım bu sürecin normal olduğunu kendi kızınında bir hafta önce grip olduğunu ve ateşini ancak 41 derecelerde tutabildiklerini ve de zor atlattıklarını anlattı...Güzel kızımın ateşinin kısa sürede normale dönmesini beklediklerini söyledi.  Ateş düşürücü ve seruma rağmen ateşi düşmediği için geceleri hemşire ablaları ile ıslak havlu kompresi yapıp durduk. Gözünden devamlı yaşlar geliyordu. Halsizlik ve iştahsızlık çoktu.(Normal zamanda durmak nedir bilmeyen kızımı yatakta yatırmanın imkanı yoktur zaten ) Yattığı yerden hiç kalkmaya niyeti yoktu. 3 gün öylece yattı. Ama çok şükür atlattık. İlk defa bu kadar ağır bir hastalık geçirdi kızım. 3.günün sonunda ateş normale döndü. Doktorumuz ateş normale döndükten 48 saat sonra toplum içine karışabileceğini söyledi ama biz evde biraz daha dinlensin diyerek süreci 1 hafta uzattık ve okula göndermedik.
Geçen sene her yerde ilaçları satılacak diye domuz gribi reklamı yapanların bu sene bu kadar çok domuz gribi vakası olmasına rağmen seslerini çıkarmaması ne ilginç değil mi? Geçen sene nereye baksak domuz gribi konuşuluyordu. Bu nedenle de herkes ellerini sık sık yıkıyor, hijyene dikkat ediyordu. Bu sene ses seda olmayınca toplum olarak eski halimize hemen geri döndük.
Bu yıl domuz gribi olanlar geçen sene grip olanlara göre daha kolay atlatıyorlarmış. Bu da bir şans dedik. Kızım çabuk atlatmıştı. Eve geldikten sonra ateşimiz yükselmedi ama grip öncesinde hiç olmayan burun akıntısı başladı. Doktorumuz bununda normal bir süreç olduğunu söyledi. 

Domuz gribi belirtileri arasında ishal,kusma,öksürük de varmış ama güzel kızımda bunların hiçbiri olmadı Bizde sadece aniden yükselen ateş ile ortaya çıktı. Anneler gözlerimizi dört açmalı ve çocuklarımızı iyi gözlemlemeliyiz.
Çevremizde grip oldum diyenlere dikkat edin çünkü bunlar farkında değiller ama basbayağı domuz gribi olmuşlardır. Bu sene ki griplerin yüzde 99'u domuz gribiymiş bunu da doktorlarımızdan öğrendim. Adına keçi gribi dedikleri şeyde domuz gribinden başka bir şey değilmiş :))) Geçen sene şekil değiştiren gribin son hali domuz gribi denilen haliymiş. O nedenle kimi adını koyarak kimi de adını koymadan grip oldum diyor. Ama hepsi domuz gribi. İşte tam da bu nedenle korunmaya daha önem göstermeliyiz.
Bu hastalıktan korunmanın tek ve kolay yolu ELLERİMİZİ SIK SIK YIKAMAK. Mümkünse sıcak ve sabunlu su ile ve 20 saniyeden kısa olmamak koşulu ile. Aslında çocuklara okullarda eller nasıl yıkanır öğretiyorlar ama asıl anne ve babalara öğretmeleri gerekir. 5 saniyede ellerini yıkadığını sanan ne çok insan var etrafımızda ...Ellerimizi ağzımıza burnumuza ve gözümüze değdirmemeliyiz. İnsanlarla tokalaşmamalı ve öpüşmemeliyiz. Evimizi ve iş yerlerimizi sık sık havalandırmalıyız. Vücut direncimizi güçlü tutmak da gribi daha kolay atlatmamıza yardımcı olur. Bunun için de bol bol meyve sebze yemeli ve uykumuzu iyi almalıyız. 
Grip olanlardan mümkünse  uzak durmaya çalışmalıyız. Ahhhh!!! Bir de grip olanlar sağlıklı insanlardan uzak durmaları veya maske kullanmaları gerektiğini bilseler. Onlar grip oldular ya gerisi önemli değil. Ellerine hapşırıp o eller ile her yere dokunan grip hastası bir insan için ne denilebilir ki. O dokunduğu yerlerde o virüs 2 saat yaşıyor.Ondan sonra kim dokunursa hastalığı almış oluyor. Bu kadar duyarsızlıkla pek bir yere geleceğimiz de yok zaten. Gribin belirtileri grip olan bir kişi ile temastan  en geç 2 gün sonra ortaya çıkıyor. Kuluçka süresi 2 gün. Belirtileri arasında ;
Yüksek ateş
Boğazlarda ağrı ve yanma
Burun akıntısı
Kuru öksürük
Aşırı yorgunluk
Eklemlerde kaba etlerde kaslarda hissedilen ağrı ve acı
Hapşırma...Bizde bütün bu belirtiler olmadı ama bilmekte fayda var.

Tek iyleşme yolu ise istirahat. Dinlenme...Yatma...Bol bol uyuma. Bol sıvı alımı özellikle bol bol su içme. Ateş düşürücüler ile ateşi kontrol altına alabilirsiniz ama asla antibiyotik kullanmamalısınız. Grip viral bir enfeksiyon olduğu için hiç bir faydası olmaz. 
Lütfen başkalarına bulaştırmamak için  maske takmayı unutmayın. Eczanelerden çok ucuza temin edebilirsiniz. 
Dikat edilirse ve altta yatan başka bir sağlık probleminiz yoksa mutlaka kolay atlatacaksınızdır. Ama bu belirtiler olduğunda eskiden olduğu gibi evde geçmesini beklemek yerine hemen bir doktora görünmenizi önemle tavsiye ederim. Ölümcül vakalarla karşılaşmamak için daha dikkatli olmalıyız.
   
Yakınlarımızı ve çevremizi sık sık bu konuda uyaralım.
Ve artık yeterrrr.....Öpüşmeyelim....Bir kampanya mı yapsak aceba ''öpüşme, selam ver diye '' Öpüşmeden duramayan bir millet olarak buna nasıl bir alternatif bulunur bilemiyorum ama ben mümkünse kimseyle öpüşmemeye sağlıklı olduğum zamanlarda da dikkat ediyorum. Size de tavsiye ediyorum.

Sağlık dolu güzel günler diliyorum.....
#2yas7aylık

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top