Yeni doğan bebek bakımında püf noktalar

bebek bakimi
Yetişkinlerin bağışıklık sistemini etkilemeyen bakteri ve virüsler dünyaya yeni gelmiş savunmasız, korumasız bebeğinizde ciddi hastalıklara sebep olurlar. Bu nedenle bebeğinizin aşıları tamamlana kadar lütfen kimsenin öpmesine, ellerini yıkamadan kucağına almasına izin vermeyin. Yakın temasta bulunmamaları için uyarın. Sonradan pişman olmaktansa, baştan tedbirinizi almanız her zaman sizin faydanızadır. Öpücük hastalığı, küçük bebeklerde ciddi sorunlara sebep olan bir hastalıktır ama hiçbir yetişkinde belirti göstermez. Bebeğinizin ellerine


dokunmalarına, izin vermeyin. Bebekler genelde ellerini ağızlarına götürürler. Söyleyin ayaklarını tutarak sevsinler. Sizde dışarıdan gelince kıyafetlerinizi mutlaka değiştirmelisiniz. Gelen misafirleriniz bebeği kucaklarına almak isterlerse daha önceden hazır bulunduracağınız tülbentleri misafirlerin omuzlarına örtün ve bebeği o şekilde verin. Böylelikle bebeğin ağzı onların kıyafetlerine temas etmemiş olur. Koruyabildiğiniz kadar bebeklerimizi korumak biz ebeveynlerin görevi. Onlar bu dünyanın kurallarını henüz bilmiyorlar. Biz bebeğimizi koyduğumuz sepetin üzerine bir yazı asmıştık :))) ''LÜTFEN ELLERİNİZİ YIKAR MISINIZ'' yazıyordu. Resimde görebilirsiniz. Bu yazıyı okuyanlar, söylemeye gerek kalmadan ellerini yıkıyorlardı zaten...:)Yeni doğan bebeğiniz hastaneden çıkarken kilosunun yüzde 10'nu kaybedecektir. Endişelenmeyin. Her bebeğe olan bir durumdur. 2 hafta içinde doğum kilosuna ulaşacaktır.




  • Yeni doğan bebeler sık sık hapşırırlar. Hapşırma genelde bebeğin genzine kaçanları temizlemek için yaptığı temizleme hareketidir.... Aman üşüttü, soğuk aldı diye paniğe kapılmayın.
  • Sık sık hıçkırırlar. Bu da normaldir telaş etmeyin. Hıçkıran bebeğinizi emzirin.... Geçecektir.
  • Özellikle ilk haftalarda uyurken yüzünde gülümseme olacaktır. Büyüklerimiz bunu gördüklerinde ''Melekler ile konuşuyor ''derler. Ben de bu söze kendi inançlarım doğrultusunda katılıyorum. Fakat aldığım eğitimler de tıbbi açıdan bunların bir refleks olduğunu söylediler. Siz hangisine inanmak isterseniz odur...
  • Uykusunda çok sıçrayacaktır. Sakın korkmayın. Bebeğiniz daracık bir ortamdan geniş bir ortama geldiği için kendini boşlukta gibi hissediyor. Alışana kadar sıçramaları sürecek. Endişelenmeyin. Tam kundağa ben de karşıyım ama gevşek, sadece kollarını hafifçe saran bir sarma yapabilirsiniz. Böylelikle kendini daha güvende hissedecektir. Sıçramaları da azalacaktır.
  • Bebeğiniz ilk çişini 24 saat içinde, ilk kakasını da 48 saat içinde yapmalıdır. Bu süre içinde hastanede olacağınız için doktorunuz tarafından takip edilecektir.
  • Bebeğinizi; büyüklerin endişelerine kulak asıp sakın kat kat giydirmeyin. Oda sıcaklığı 23-24 derece ise iki ince kat giydirmeniz yeterlidir. Yanlış olan; üst üste giydirip bebeğin terlemesine neden olup hasta etmektir.. ''Aman bebek üşüdü hasta olacak'' laflarına kulaklarınızı tıkayın. Kendinize güvenin. Bilginize güvenin. Eğer bebeğin burnu ve ensesi soğuksa bebek gerçekten üşümüştür. Zaten yeni doğan bebeğin ayakları ve elleri bir ay boyunca soğuk ve mor olur, bu sizi yanıltmasın.
  • Yeni doğanların başında bulunan bıngıldak çok hassas olur. 12-18. aylar arası kapanmış olacaktır. Kapanana kadar dikkat etmek gerekir. Zaten doktorunuz rutin kontrolleri sırasında bıngıldağı kontrol edecektir. 
  • Erkek bebeklerde yumurtalıklar aşağı inmemiş olabilir. Doktorunuz tarafından durumu kontrol altında olmalıdır.
  • Bebeklerin burnu tıkanabilir. Çok normaldir. Eczanelerde satılan serum fizyolojik su damlatıp bebeğin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Günde 3 kere tekrarlayabilirsiniz. Sakıncası yoktur.
  • Bebeklerin memelerinde genelde şişlik olur. Sakın masaj yapmayın. Kendi kendine zamanla geçecektir. Doktorunuz da kontrollerde memelerini gözlemleyecektir.



  • Bebeklerde şaşılık sıklıkla görülür. Göz kasları güçlendikçe bu durum 4.ay civarı düzelecektir. Düzelme yoksa doktorunuza danışın.
  • Kalça ultrasonu muhakkak yaptırılmalı ve ihmal edilmemelidir. Erken teşhiste çok kolay tedavi edilebilirken geç kalındığında kalıcı fiziksel rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.
  • Yeni doğan sarılığını en kolay atlatmanın yolu sık sık emzirmektir. Emzirin ki kaka yapabilsin ve çabucak atlatsın. Bebeğiniz kaka yapıyorsa sarılığı çabuk atlatacaktır. Gözün beyazı ve yüzü sarı ise, parmak ile cildine bastırdığınız yer sarı oluyorsa, çok uyuyorsa sarılık değerleri yüksek demektir. 3-4 haftadan uzun sürerse dikkat edilmelidir. Ve kan uyuşmazlığı varsa bebekte sarılık daha çok görülecektir.
  • Göbeği genelde 7-10 gün içinde düşüyor diyorlar ama benim kızımın göbeği 14.günde düşmüştü. %70'lik alkol ile bakımını yapıp kuru tutmanız göbek bakımı için yeterli. Bezini bağlarken bezini göbeğin altına doğru kıvırırsanız o bölgeye, hem çiş gelmesini hemde göbek bağının hava alıp çabuk düşmesine yardımcı olursunuz. Bebeğinizin göbek kısmında acı hissi yok o nedenle rahat davranın. Bebeğinizin göbeği düştükten 1 gün sonra yıkayabilirsiniz. Hadi gözünüz aydın bundan sonra göbeğini nereye gömeceğinizi düşünün :))) Bizimkisi hala dolapta bekliyor. Ne yapacağıma karar verirsem gömeceğim. Umarım...

    • Bebeğiniz henüz başını dik tutamadığı için bir elinizle vücudunu kaldırırken diğer elinizin avuç içi ile mutlaka başına destek olmalısınız.
    • Asla yüz üstü veya yan yatırmamalısınız. Yeni doğan bebeğinizi daima sırt üstü ve bir gün başı sağ tarafa bakacak şekilde diğer gün sol tarafa bakacak şekilde başını çevirmelisiniz. Güzel bir kafa yapısına sahip olmasını istiyorsanız her gün başka yöne çevirin. Büyüdükçe bebeğiniz kendi başını istediği yöne zaten çevirecektir.
    • 1.5 yaşına kadar asla bebek yastığı kullanmamalısınız. Doktorlar bu konu da önemle uyarıyorlar.
    • Bebeğiniz her ağladığında yanında olun. Kucağınıza alın. Onunla konuşun. Ben ve eşim, kızım doğduğu andan itibaren onunla hep konuştuk, sohbet ettik. Faydalarını da zaman içinde gördük. Bebeğinizin güvene ihtiyacı var. Onun güvende olduğunu ona hissettirin. 20 cm kadar uzağı görebiliyor. Bunu unutmayın. Annesini, kokusundan tanıdığı için annenin kucaklaması güven duygusunun oluşması bakımından çok önemli.
    • Günde 1-2 kez bebeğinizin ellerini sabunlu suyla yıkayın.
    • Tırnaklarını kısa ve küt kesin.
    • Sadece 20 gün eldiven giydirin sonrasında bırakın bebeğiniz kendini ve annesini keşfetsin. Meme emerken memelerinize dokunsun.
    • Defne, bezi bırakana kadar alt değişimini sadece su, pamuk ve sızma zeytinyağı ile yaptım. Sonra kağıt mendil ile kurulayıp bezledim. Dışarı çıkmalarımızın haricinde asla ıslak mendil kullanmadık. Ve benim güzel kızım hiç pişik olmadı. Pişik kremi hiç kullanmadık. Su, pamuk ve zeytinyağını herkese tavsiye ediyorum.
    • Banyo suyu sıcaklığı 37'C  olmalı. Özel bebek şampuanı kullanmalısınız. Güzel kızıma şu an Sebamed kullanıyorum ama yeni doğduğu zaman organik şampuan kullandım. Kışın gün aşırı, yazın ise her gün yıkanmalı. Birgün sabunla diğer gün sabunsuz sadece su ile yıkamanız yeterlidir.
    • İlk 2 hafta kaynatıp ılıttığınız suyla yıkamanız doğru olur. Sonra normal suyla yıkayabilirsiniz. Son suyuna zeytinyağı damlatın ki cildi nemlensin.:)) 
    • Yeni doğan bebeğinizin başında konak denilen beyaz kabuklanmalar oluşabilir. Bir gece öncesinden saçlarına zeytinyağı sürün ve sabaha kadar bekletin. Sabah da banyosunu yaptırın. Ve yumuşak bir bebek fırçası ile veya bebek tarağı ile saçlarını tarayın. Geçtiğini göreceksiniz.
    • Bebeğinizin yaz-kış her gün 15-20 dakika dışarı çıkarmalı ve güneş ışığını görmesini sağlamalısınız. Sarın sarmalayın ve soğuk havalarda bile 15 dakika dışarıda hava almasını sağlayın.
    • Yeni doğan bebeğin baş çevresi 34-36 cm olmalıdır.
    • Günde 18-20 saat uyuması normaldir. Zamanla düzene girecektir.
    • Otribebe, mutlaka evinizde olması gereken bir alet. Tüm eczanelerde bulabilirsiniz. Bebeğinizin burnunu temizlemek için bunu kullanın. Diğer küçük aspiratörlerin işe yaramadığını, üzülerek görmüştüm ve bununla tanıştıktan sonra da asla bırakamadım.
    • - Bebeğiniz 5 aylık olduğunda doğum kilosunun iki katına çıkması beklenir.
    • - 6-12 Aylık arası bebekler genelde aylık 300-600 gr arası kilo alırlar.
    • - Diş çıkarma 4 aylıkken olabileceği gibi ilk dişini 1 yaşına girdikten sonra da çıkaran bebekler olabilir. Bu genelde irsidir.
    • Kolay gelsin. Allah yardımcınız olsun :) Güle güle büyütün.

    16 yorum:

    1. Adsız16.1.11

      SÜPERSİN CANIM BENİMMM

      YanıtlaSil
    2. İşte benlik bilgiler. Hepsine katılıyorum.
      Ağlamalırında yanında olmaktan, altını pamuk su bileşeniyle silmeye kadar :) Emzirmeden, dışarıya çıkarmaya kadar. Süpersonik anneleriz :)

      Sevgilerimle...

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Aynı düşünen anneleri görünce çok seviniyorum anneler artık daha bilinçli yaşasın bilinçli anneler :)

        Sil
    3. çoookk güzel anlatmışsınız..
      bişeyler öğrendim doğrusu..
      allah hepimizin çocuklarına kazasız belasız hayırlı ömürler nasip etsin..

      YanıtlaSil
    4. çok güzel anlatmışsınız..
      güzel şeyler öğrendim ve tekrarda oldu birçok şey..
      allah bütün çocuklarımızı analı babalı büyütsün..

      YanıtlaSil
    5. Adsız13.6.13

      tebrik ederim. henüz anne değilim sadece adayım ve annelik görevimi en iyi şekilde yapmak için bilgi edinmek isterken sizin sayenizde bilmediğim bir çok bilgiyi edinmiş oldum.Çok teşekkür ederim. Buna benzer bilgileri paylaşmaya devam ederseniz sevinirim

      YanıtlaSil
    6. Ben'de iki günlük bir babayim...
      Annesi ile birlikte okuduk...
      Verdiginiz bilgiler için teşekkürler...
      ALLAH cc hepimize hayırlı evlatlar yetiştirmeyi nasip eder insaallah...

      Tüm annelerin evlatları için neler çektiğini gördükçe...

      Niye ayaklarının altında denilmiş CENNET için ve niye ödenmezmis hakları, daha iyi anladım...

      Selam ve dua ile.,.

      Mustafa Zeyd'in Babası...

      @;-)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Bebeğiniz ve eşiniz, sizin gibi ilgili bir babaya sahip olduğu için çok şanslı. Bebeğinizi Allah size bağışlasın. Mutlu, hayırlı bir evlat olsun. Sevgilerimle...

        Sil
    7. Adsız4.12.13

      Yenidoğan bebek bakımı ile ilgili bu püf noktaları paylaştığın için teşekkürler. Yenidoğan döneminde benim en büyük yardımcı Fresh’n Soft’un yenidoğanı ıslak pamuklu mendili oldu.

      YanıtlaSil
    8. Özelikle bebek kozmetik ve bakım ürünleri konusunda çok hassasım. valla ben tek marka olarak biobaby e güveniyorum. Oldukça etkili ve kullanımı pratik. güzel ürünleri var. ayrıca eczanelerde satılıyor olması ayrı bir güven verici unsuru. şampuanı ise tek kelime ile harika..

      YanıtlaSil
    9. bizde bebeğimiz için biobaby ürünlerini tercih edenlerdeniz kesinlikle çok güzel ve faydalı bir ürün. bebeğim için verdiğim en iyi kararların başında Biobaby ürünlerini kullanmak geliyor.

      YanıtlaSil
    10. bizde bebeğimiz için biobaby ürünlerini tercih edenlerdeniz kesinlikle çok güzel ve faydalı bir ürün. bebeğim için verdiğim en iyi kararların başında Biobaby ürünlerini kullanmak geliyor.

      YanıtlaSil
    11. Adsız2.5.14

      Merhaba. Biobaby iyi ürün. doktorumuz önermişti ve aldık memnunuz.

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Ne güzel...Güle güle büyütün yavrunuzu.Sevgilerimle...

        Sil
    12. Adsız17.7.14

      Benim bebeğim 3 günlük ve kusuyor korkuyorum bogazinda kalacak diye. Uykusunda bogazinda kalir diye basinda nbt tutuyorum

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Güle güle büyütün....Bebekler sık sık kusabilirler. Ama kusması fışkırararak ve şiddetli ise doktorunuza başvurmalısınız.... Kızım sık sık kusardı. Çok da şiddetli idi. Reflü demişlerdi daha o aylarda....Merak etmeyin bebekler kolay kolay boğulmaz kusmuk ile.Yatarken bebeğinizin başını -sadece başını- yana çevirin.Vücudu düz olacak sadece başını çevireceksiniz.Sevgiler...

        Sil

    Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    back to top