Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilmeli.

Resim bir dolap kitaptan alınmıştır.

Kızım 3 yaşına gelince cinsellikle ilgili soruları ile karşılaşacağımı bildiğim için daha öncesinden araştırmalara başladım. Kendi doktorumuzdan ve okuduğum kitaplardan öğrendiğim çocuklarda cinsel eğitim hakkında ki önemli bilgileri sizlerle paylaşacağım. 

Çocuklar üç yaşına geldiklerinde cinselliklerinin farkına varmaya başlıyorlar. Bu yaşlarda kendi bedenlerini, cinsel organlarını, karşı cinsi merak etmeye ve sorular sormaya başlıyorlar. Sizin vermekten çekindiğiniz bilgileri eninde sonunda yanlış yerlerden öğreniyorlar. Bilmeniz gereken ise çocuklara cinsel eğitim hakkında ki en doğru bilgiyi sadece anne ve babanın verebileceğidir.
- Öncelikle çocuklarımızın cinsel kimliklerinin sağlıklı gelişebilmesi için doğumundan itibaren cinsiyetlerine göre kıyafetler ve oyuncaklar seçmeye dikkat etmeliyiz.
- Çocuklarımızın cinsel organlarının isimlerini 3 yaşından itibaren onlara söylemeliyiz. Gözlerini, kollarını, ayaklarını nasıl doğal bir şekilde öğretiyorsak aynı doğallıkla cinsel organlarının gerçek isimlerini yani vajina ve penisi kullanmalıyız ki çocuklarda utanmadan bu isimleri kullanmayı öğrenebilsin. Kuku, pipi gibi anlamsız kelimeleri kullanmaktan artık vazgeçmeliyiz.
- Çocuklarımızın cinselliğe bakışının yetişkinlerinkinden farklı olduğunu her zaman hatırlamalıyız. Çocuklarımızın cinsel içerikli sorularının temelinde cinsel duygular değil, kendini ve dünyayı öğrenme çabası olduğunu asla unutmamalıyız. Çocuklarımız için ''Anne neden yemek yiyoruz '' ile ''Bebek nereden gelir? '' sorusu aynı masumluktadır.
- Çocuklarımız cinsellik ile ilgili soru sorduğunda onları önemsemeli ve dikkatlice dinlemeliyiz. Ve sadece sorduğu soru kadar cevaplar vermeliyiz. Cevaplarımız yaşına uygun, ne fazla ne de az olmalı.  Daha fazla bilgi vermemiz onu korkutacak, kaygılanmasına neden olacaktır. Ülkemiz de bu konular hala tabu ve çocuklar cinsellikle ilgili sorular sorduğunda ''aman sus çocuğum bu günah, bu ayıp, bu çok pis'' dediğimizde çocuğumuzun zihninde kargaşaya sebep olup, çocuğumuzun merakını daha da çoğaltırız.
Sordukları soruları ertelemeden, konuyu değiştirmeden, azarlayıp ayıplamadan sakince cevaplamalıyız. Asla susmamalı veya endişeli tavırlar sergilememeliyiz. Çocuğumuzun merakını gideremezsek sorusunun cevabını aramaya devam edecek ve yanlış bilgiler öğrenmeye açık olacaktır.
- Çocuğunuz en başta cinsellik ile ilgili konuları sizinle paylaşabileceğini bilmelidir. Cinsellikle ilgili çocuklarımıza verdiğimiz bilgiler, sorularına verdiğimiz davranışlar onların kendilerini iyi, sağlıklı ve normal hissetmesine veya utanıp suçlu ve kötü hissetmesine sebep olabilir. Hepsi bizim elimizde...
-Çocuğunuz cinsellikle ilgili soru sorduğunda empati yapmalı ve ''Ben de senin yaşındayken bunu merak etmiştim'' veya ''güzel soru'' şeklinde cümlelerle konuşmaya başlamalıyız.
- Çocuğunuz, bebeklerin nasıl olduğunu merak ediyor ve sorular soruyorsa; ''Anne-babalar birbirlerini sevdiklerinde bir bebekleri olur'' verilebilecek en doğru ve kısa cevaptır. Daha fazla soru sormazsa uzatmayın.''Ama anne nasıl olur?'' diye soru sormaya devam ediyorsa ''Baba da spermler ve anne de de yumurtalar var. Bunlar birleşince bebek oluşmaya başlar'' demeniz yeterli olacaktır.
- Mesela ''Bebek nereden gelir ?'' sorusuna ''Annelerin karnında bebeklerin oluşması için bir yer vardır. Bebekler orada büyürler'' demek yeterlidir. Eğer soru sormaya devam ederse açıklama yapın. Soru sormuyorsa bu kadarı çocuğunuzu için şimdilik yeterlidir.
- Çocuklarımız karşı cins ile arasında ki farkı anlamaya çalışırlar. Erkekler neden kızların penisinin olmadığını merak edeler. Kızlar ise neden penisleri olmadığını. Bu normal gelişim sürecidir. Erkeklerin neden ayakta çişini yaptığını veya kızların neden oturarak yaptığını sorduklarında verilebilecek en doğru bilgi '' Erkeklerde penis, kızlarda ise vajina vardır. Penis dışa doğrudur. Erkekler çişlerini ordan yaparlar. Vajina ise içeri doğrudur penis gibi görünmez. Bu nedenle kızlar oturarak çişlerini yaparlar'' demek yeterlidir.
-Her çocuk ailede birisi ile kendini eşleştirir. Eğer bir çocuğun babası ile ilişkisi güzel ise babasını örnek alarak bu dönemi kolayca atlatır. Ama babası ile arasında sağlıklı bir ilişki yoksa çocuğun bu korkuları daha da artar.
-Aynı şekilde kız çocuklarının da annesi ile olan ilişkileri güçlü ise gelişimi sağlıklı olacaktır.
-Doğru zamanda yeterli bilgi ile bilgilendirilen bir çocuk sağlıklı cinsel gelişim gösterir.
-Erkek çocuklarına 3-6 yaş arasında çevresindekilerin sünnet ile ilgili şakalar yapması, penisini kaybedeceği korkusunun oluşmasına sebep olur. Buna dikkat etmelisiniz.
- Çocuklarımızın tüm sorularına cevap vermeliyiz. Cevabını bilmiyorsak da “Bunun cevabını bilmiyorum ama en kısa sürede öğrenip sana anlatacağım” demeliyiz. Doktorumuza danışıp, cevabı öğrenip bunu çocuğumuza anlatmalıyız. Asla sorularını cevapsız bırakmamalısınız.
- Çocuklara cinsel eğitimin nasıl verilmesi gerektiği ile birçok resimli kitaplar var. Mutlaka alıp okumalı ve çocuğunuzun yaşına uyğun zamanlarda resimlerle anlatamalısınız.
Çocuk yetiştirmek büyük bir sorumluluk. Çocuklarımızın sağlıklı bireyler olabilmesi için bizim de kendimizi sürekli geliştirmemiz gerektiğini görüyorum. Bol bol okumalı ve bilgilenmeliyiz. Hepimize kolay gelsin....
Sevgi ile kalın...



Okuduğum kitaplar içinde en beğendiğim başta Prof.Dr.Bengi Semerci'nin kitapları oldu. Herkese önemle tavsiye ediyorum. Sonra da bu hayranı olduğum siteyi Bir Dolap Kitap incelemelisiniz. Tavsiye birçok kitap bulacaksınız. Net Yayıncılık’tan çıkan çocuklar için cinsel eğitim öyküleri adlı kitap, psikolog Yaşam Yanardağ Çelik tarafından yazılmış. Çocuklar İçin Cinsel Eğitim Öyküleri
Yazan: Yaşam Yanardağ Çelik
Resimleyen: Hülya Günal
Yaş grubu: 4+
Net Yayıncılık, 2011
Diğer bir resimli kitap ise Ben nasıl Ben Oldum
Özgün adı: Så blev jag till
Yazan: Katerina Janouch
Resimleyen: Mervi Lindman
Çeviren: Ali Arda
Yaş grubu: 4+
Dinozor Çocuk,

2 yorum:

  1. Öncelikle çocuklarımızın cinsel kimliklerinin sağlıklı gelişebilmesi için doğumundan itibaren cinsiyetlerine göre kıyafetler ve oyuncaklar seçmeye dikkat etmeliyiz.''
    bu cumleye sanırım katılmıyorum...
    paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müge hn.yorumunuz için teşekkür ederim.Sevgiler....

      Sil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top