Domates konservesi nasıl yapılır ?

Yaz geldi.
Pazarda, manavda tarla domatesleri gani gani. Kış için yatırım yapmanın tam zamanı.
Öncelikle temiz kavanozlar hazırlamalısınız. Kavanozları güzelce yıkayıp kurulayın. 
Hiç kullanılmamış sıfır kapaklar almalısınız. İlk kez kullanılacak kapaklar olması çok önemli. 
Pazara giderseniz bolca alabilirsiniz. Bu aralar her yerde konserve yapıldığı için bulmanız daha kolay olacaktır.

Domates konservesi yapabilmek için öncelikle orta yumuşaklıkta tarla domatesleri alın.
Sonra domatesleri sıcak suya daldırıp çıkartın ki kabukları kolayca soyulabilsin.
Domateslerin kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın.
Doğradığınız domatesleri tencereye alın, üzerine tuz ekleyin ve kaynamaya bırakın.
Kaynamaya başladıktan sonra saat tutun, 5-7 dakika daha kaynatın. 
Aman domatesleri fazla kaynatmayın.
Tencerenin altını kapatın.
Beklemeden; temiz kavanozlarınıza pişmiş domatesleri, sıcak sıcak doldurmaya başlayın.
Kaynar haldeyken kapaklarını kapatıp hemen kavanozları baş aşağı çevirin. Temiz bir havlu veya peçete üzerine koyun.
Sabaha kadar baş aşağı beklesinler. Sabah düz hale getirip kontrol edin. Kapaklardan akma, sızma yoksa konserveniz olmuş demektir. Kış ayında afiyetle tüketebilirsiniz.
Bazı kişiler daha kesin olsun diye, kavanozları doldurduktan sonra ters çevirip altı geniş bir tencereye diziyorlar. Kapakları geçecek kadar su koyup 20 dakika daha kaynatıyorlar. Ama ben bu işlemi yapmadan yukarıda anlattığım gibi yapıyorum. Gayet güzel oluyor.
Siz de isterseniz benim yaptığım gibi, isterseniz de kaynatarak yapabilirsiniz. Afiyet olsun...
                                            
Aşağıda yazılanların olmaması için yeni, hiç kullanılmamaş kapaklar kullanmalısınız.
 Gıda mühendislerinden oluşan kulüpten verilen bilgilere göre gıdaları saklarken dikkat edilmesi gereken kurallar şöyle:

Evde yapılan konservede bakteri oluşma riski vardır .
Evde konserve yapımı ekonomik olmasının yanında bazı riskler taşır. Bu risklerden en önemlisi bakteriyel faaliyetlerdir. Özellikle 'Clostridium Botulinum' isimli bakteri ve sporları yüksek sıcaklığa dayanıklıdır ve haşlama işleminde canlı kalırlar. Uygun koşulları bulduğu zaman da gelişmeye devam eder. Eğer konserve yüksek sıcaklıkta saklanırsa 'botulin' denilen bir toksin (zehir) oluşur. Ürün sağlam zannedilerek tüketilirse, bir süre sonra halsizlik, yorgunluk gibi zehirlenme belirtileri ortaya çıkar. Bu madde sinir sistemini etkilediğinden mide ve bağırsak sisteminde bir değişiklik olmaz. Bir süre sonra kişinin gözbebeklerinde irileşme, çift görme, ağızda kuruluk, dilin şişmesi, kabızlık, yutma ve konuşma güçlüğü ortaya çıkar. Tıbbi müdahale yapılmazsa kişi solunum sistemi kaslarının felç olması sonucu nefes alamayarak ölür. Diğer bakteriyel faaliyetler bu kadar tehlikeli olmayıp bozulma tüketici tarafından fark edilir. C.botulinum bakterisi asitli ortamlarda üreyemez. Bu sebeple evde yapılan konservelerde asitli gıdaların tercih edilmesi önerilir. Avrupa ve Amerika'da et, balık, lahana, karnabahar, patlıcan, kuru fasulye, kereviz ve sebze karışımları gibi ürünlerin evde konserve edilmesi kesinlikle önerilmemektedir.    kaynak

5 yorum:

  1. Adsız16.7.12

    domatesleri hiç kaynatmadan küp küp doğrayıp, buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda istediğiniz kadar saklayabilirsiniz. Menemen yapımında kullanıldığı gibi, çözüldüğünde de İlk günkü tazeliğinde oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buzdolabına bende koydum ama konservenin tadını hiç yakalayamadım. O buz tadı mutlaka dondurup pişirdiğin yiyeceklere yansıyor.Ama konserve ile uğraşmak istemeyenler için güzel bir saklama çözümü de dondurmak .Sevgiler.

      Sil
  2. Verdiğiniz bilgilerde adeta bir annenin kokusu var. Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top