Angut'un anlamını biliyor muydunuz ?

angut-kusu-nedir-
Ben bir zamanlar Angut sözünü çok kullanırdım. En ağır kelimem bana göre "Angut gibi bakma" demekti. Ama anlamını öğrenince aslında ne kadar yanlış kullandığımı anladım. 
Şimdi ise "keşke herkes Angut gibi bakabilse" diyorum. 

angut-kusu-Angut (casarca ferruginea) ördekgillerden, tüyleri kiremit renginde, evcilleştirilebilen bir yaban kuşu. Erkeklerini dişilerinden ayıran bir özelliği boyunlarında siyah bir halkanın bulunması. Göl, akarsu ve bataklık sularında yaşamayı seviyorlar. Ömürleri 8-10 yıl.
Kelaynaklar gibi Angut'larda ömürleri boyunca tek eşli yaşıyorlar.
Eşi öldükten sonra da başka bir eş almadan ölene kadar eşlerinin yasını tutuyorlar. Eşi öldüğü an, yanına ne gelirse gelsin bu ürkek kuş eşini asla yalnız bırakmıyor. Uzun bir süre gözlerini eşinin üzerinden ayırmadan yas tutuyor.
İşte gözlerini eşinden ayırmadan baktığı ve o an ürkekliğini unutup aslan parçası kesildiği için insanlara "angut gibi bakma" sözün kullanıyoruz.
Angut'u diğer hayvanlardan ayıran en büyük özelliği işte bu sadakati. 

Aslında ne kadar haksızlık ediyoruz bu güzel hayvanlara.
 

 

2 yorum:

  1. evet canım malesef öyle bende senin gibi önceleri çok kullanırdım ama facede bir sayfa paylaşmıştı o zaman okuyunca bende kullanmayı bıraktım halbuki ne kadar vefalı vede güzel bir kuşmuş toplum arasında çok yanlış olarak kullanılıyor.

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Tokideki ses, bilmeden yanlış kullandığımız daha nice kelime var belkide...Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top